Politie slaat slag in achterhalen DNA

Nieuws

BREDA – De politie Midden en West Brabant heeft woensdag en donderdag bij 105 personen DNA-materiaal afgenomen. Leden van het DNA-team spoorden de veroordeelden op die nog DNA-materiaal af moesten staan.

Woensdag 10 december werd in de districten Tilburg en Oosterhout van 51 personen DNA-materiaal veiliggesteld. Donderdag 11 december waren agenten actief in Bergen op Zoom en Breda. Hier leverden 54 veroordeelden hun celmateriaal in. Het totaal kwam daarmee op 105 personen.

Na de arrestatie van de veroordeelden werd in de cellencomplexen in Tilburg, Breda en Bergen op Zoom wangslijm afgenomen. Het DNA-materiaal wordt opgeslagen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut.

De verdachten waren eerder veroordeeld door de rechter voor ernstige misdrijven maar hadden zich tot op heden onttrokken aan de oproep om zich te melden.

Enkele tientallen agenten gingen beide dagen van 's ochtends vroeg tot middernacht actief op zoek naar personen die nog celmateriaal moesten afstaan. Niet iedereen werd verrast. Enkele verdachten meldde zich afgelopen dagen vrijwillig bij de politie om hun celmateriaal alsnog af te staan. Zij wilden het risico niet lopen om op een onverwacht moment geconfronteerd te worden met een arrestatie door de politie.

De politie verwacht door de landelijke DNA-databank te vullen oude openstaande zaken te kunnen oplossen. Dit is niet het enige. De wetenschap dat het DNA-profiel is opgenomen in de landelijke databank, zal wellicht een aantal personen ervan weerhouden nieuwe strafbare feiten te plegen.

De komende tijd blijf de politie Midden en West Brabant actief speuren naar de 55 veroordeelden wiens DNA nog niet in de DNA-databank zit.