Compromis sluitingstijden valt slecht

Nieuws

BREDA – De partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 in de gemeenteraad van Breda stellen in een compromis voor de horecasluitingstijden te verruimen naar 04.00 uur. Dit geldt voor zowel cafés als nachtzaken. Het voorstel heeft een krappe meerderheid. Wat vinden ondernemers en politici ervan?

Door Serge Mouthaan

Irène Verkuijlen, raadslid CDA:
“Wij kunnen ons niet geheel vinden in de suggestie van de PvdA. Een aantal voorwaarden zitten hieraan vast. De politie-inzet moet versterkt worden en dat is nu al een probleem. De geluidsoverlast zal ook niet minder worden. En wij denken dat verruiming van de sluitingstijden het alcoholmisbruik onder jongeren verslechtert. Wij vinden meer vergunningen voor nachtzaken prima, maar voor cafés stellen wij een grens. Daar willen wij het liefst de oude situatie: sluiten om 02.00 uur.”

Egon van Gennip, bedrijfsleider De Bruine Pij:
“Ik vind het een verschrikkelijk voorstel. Nu zijn we gewend tot drie open te zijn. Dat moeten ze handhaven, maar dan zonder vensteruur. Anders de boel gewoon terugdraaien naar twee uur. Als iedereen dezelfde sluitingstijd heeft wat is dan nog een nachttent? Ik heb ook geen zin in te veel dronken mensen en hoe later het wordt hoe zatter ze zijn. Voor nachtzaken is dat probleem minder, want zij hebben portiers. Iedereen zijn eigen doelgroep.”

Hanneke van Maanen, fractievoorzitter VVD:
“Wij zijn geen voorstander van verruiming van de horecasluitingstijden. De VVD is in principe voor vrijheid, maar nadat de burgemeester en de politie de noodklok hebben geluid over de problemen rond het vensteruur denken we daar anders over. Veiligheid staat bij ons voorop. Van ons mag alles tot twee uur open en dan meer vergunningen geven voor nachtzaken. We zijn wel voorstander van verruiming tijdens feestdagen zoals carnaval en het Jazzfestival.”

Sylvia Rietveld, eigenaresse De Nachtwacht:
“Ik denk niet dat de boodschap duidelijk is. Ik ben hier niet blij mee. Het lijkt me duidelijk dat zo een oneerlijke situatie ontstaat. Als Nachtcafé mag je pas ’s avonds open en dat terwijl de cafés de hele dag geopend zijn. Ik moet het in een paar uur verdienen. Daarnaast krijgen we nu veel dronken jongeren binnen en daar zijn we op voorbereid. Wanneer de sluitingstijd overal wordt verruimd dan wordt dat probleem alleen maar groter. Ik ben voor meer nachtzaken in de binnenstad en ik vind cafés op zaterdag tot drie uur en nachttenten tot vijf uur een prima oplossing.”