Sekstoerisme bij Galderse Meren aangepakt

Nieuws

BREDA – De gemeente Breda gaat met de politie afspreken het sekstoerisme rond de Galderse Meren komend jaar steviger aan te pakken. Dat blijkt uit het voorstel over de toekomst van het recreatiegebied dat het college van burgemeester en wethouders aan de raad doet.

In het voorstel staat ook dat de Galderse Meren als gratis recreatiegebied behouden blijft. Het college legt in het toekomstplan de nadruk op de natuur, waarbij de illegale recreatie aan de Noordplas samen met de politie wordt aangepakt. Dit is een van de plaatsen waar nu veel overlast is van sekstoerisme.

Het plan voorziet verder in een nieuw EHBO-gebouw, extra zwemtoezicht en extra schoonmaakbeurten van het sanitair. Het college trekt voor deze maatregelen eenmalig 350.000 euro uit en jaarlijks nog eens tien mille.

Het strenger optreden rond de noordelijke plas betekent feitelijk dat er meer gehandhaafd wordt: de plas was al bestempeld als natuurgebied, waardoor recreatie al illegaal was. Behalve de aanpak van het sekstoerisme, gaat Breda illegale recreatie bij deze plas verder ontmoedigen door onder meer het afsluiten van de toegangsweg, het plaatsen van borden en het verwijderen van bankjes en prullenbakken.

Om de drukte rond de zuidelijke plas aan te pakken wil Breda bij extreme drukte ruimte voor 100 extra parkeerplaatsen op de ‘overloopparkeerweide’ creëren. Ook komt er een eenzijdig parkeerverbod op topdagen op de Rijsbergsebaan, tussen Moerstraat en Ballemanseweg. Verder moeten er meer plaatsen komen om de fiets te stallen.

Over hoe de toekomst van de Galderse Meren eruit moet zien, heeft het college geen concrete ideeën. Die visie moet opgesteld worden als een gemeentebreed onderzoek gedaan wordt naar wat Breda op het gebied van vrije tijd en recreatie te bieden heeft. Dit onderzoek moet in 2010 afgerond zijn.