Elke actie zijn eigen tijd

Nieuws

BREDA - Geld inzamelen voor vluchtelingen. Dat is het doel van Serious Request. Daarom staat het Glazen Huis van 19 tot en met 24 december op de Grote Markt in Breda. Studenten van de NHTV hebben een belangrijke plaats in de organisatie. Tijn van Monsjou en Sanne Habets zijn verantwoordelijk voor de publieksacties. “Wij proberen mensen met acties te helpen waar mogelijk.”

De vijfde editie van het Glazen Huis staat in Breda. En weer zal het een optocht veroorzaken van bekende en minder bekende Nederlanders die op hun manier geld proberen in te zamelen voor het goede doel. Spontaan, maar ook vooraf gepland.

Sinds begin september zijn Van Monsjou en Habets al fulltime bezig, samen met nog drie andere studenten van de richting evenementenmanagement. Voor vier vierdejaars is het project onderdeel van het afstuderen, voor de ene derdejaars uit het groepje geldt het Glazen Huis als stage.
“Vorig jaar regelde de NHTV al een en ander in Den Haag, nu het in Breda is, wilde de school wel meer doen”, vertelt Sanne. Met als resultaat dat de NHTV-studenten het pleinmanagement en het gastheerschap op zich nemen, lokaal op zoek gaan naar sponsoren en de publieksacties coördineren.

Dat laatste doen Tijn en Sanne. Het idee? Mensen melden hun actie bij de NHTV via seriousrequest@nhtv.nl. Tijn: “Ik vraag dan wat ze willen gaan doen, met hoeveel mensen, wat ze voor materiaal meenemen en dan zet ik het in een draaiboek. Op die manier proberen we te zorgen dat er elke dag wat te doen is. Vorig jaar hadden ze namelijk drukke dagen, en rustige dagen.”
Sanne: “We geven geen garantie dat iemand op tv komt, maar door de acties te plannen voorkomen we dat iedereen te gelijk komt.” De studenten spelen voor intermediair, brengen mensen die nog iets nodig hebben voor een actie waar mogelijk met elkaar in contact. “We helpen ze waar we kunnen.” Door de coördinatie van de studenten worden ook problemen voorkomen. “Want als groepen te groot zijn, bestaat de kans dat de politie ze wegstuurd.”

Het NHTV-team merkt dat het Glazen Huis al enorm leeft in Breda. “Er zijn al mensen bezig met acties”, vertelt Sanne. “Dat hebben ze bij 3FM nog niet eerder meegemaakt.”
Nu druppelen de acties mondjesmaat binnen, maar wat als er dadelijk honderd tegelijk binnenkomen? Tijn, met een blik van mij krijgen ze niet gek: “Dan probeer ik ze te spreiden, zodat niet alles gelijkertijd komt.” Gelukkig kan hij ook op hulp van Sanne rekenen. Die is nu vooral met de interne acties bezig, zoals het werven van vrijwilligers voor allerlei taken. “Dat is vooral nu heel druk, maar dat valt straks weg. Dan kan ik Tijn helpen.”

Ondanks het draaiboek, blijft er ruimte voor spontane actie. Sanne: “Die horen erbij. Dat maakt het ook leuk.”

Aanmelden van Serious Request-acties kan via seriousrequest@nhtv.nl of 076-5332671.