Met zijn allen zwaaien naar de Sint

Nieuws

BREDA - Op de schouders van de vaders en moeders zitten kleine pieten en sintjes. Allemaal zijn ze in afwachting van de Sint, die zaterdagmiddag de Bredase haven moet binnenvaren.

>> Fotoalbum Sinterklaas 79 foto's
>> Fotoalbum Sinterklaas 2 92 foto's

Door Marieke Oud
De kade staat vol met rijen ouders en kinderen. Iedereen die net voor de aankomst van Sinterklaas nog een plekje denkt te krijgen heeft het mis. Ze kijken hoopvol de haven uit, op zoek naar iets van een boot.
Op een prullenbak van de gemeente staat Merel (7). Ze houdt de haven in de gaten voor haar moeder en zusje. “Ik vind het heel leuk dat sinterklaas komt. Ik vraag een Nintendo DS voor in m’n schoen!”
Oud en jong staan te jumpen op muziek van de pietenboyband Spotlight. De band krijgt iedereen mee op het nummer ‘Sint maakt ons gek’ op de muziek van Gerard Joling.
Zelfs vanaf balkons kijken mensen mee. Personeel van de winkels langs de Nieuwe Haven komen naar buiten.
Even verderop staat Colin van acht. Hij moet er even over nadenken wat hij in zijn schoen wil. Hij hoopt morgenochtend een BMX in zijn schoen te vinden. “Nou, dat gaat niet passen!” lacht zijn vader, “maar hij heeft het wel verdiend, hoor!”
Theo Borghouts, de presentator van de intocht, zegt dat de Sint wel eens verdwaald. Daarom moeten de kinderen ‘Sinterklaas’ en ‘Zwartepiet’ roepen. De opgewonden kinderen gooien het eruit. Tegelijk schreeuwen ze Sinterklaaaas!
Het lijkt alsof Sint het gehoord heeft. Na een paar minuten draait de boot de haven in. Maar volgens Theo Borghouts kunnen ze niet onder de brug door. Teleurgesteld mompelt een vrouw: “Nou, die gaan we niet zien, dus.”
Maar er is al snel een oplossing: de schoorsteen wordt van de boot gehaald. De boot draait aan het eind van de Nieuwe Haven, zodat iedereen de kans krijgt om naar Sinterklaas te zwaaien.
Boven worden de Sint en de Pieten welkom geheten door de loco-burgemeester, de gouverneur van de Koninklijke Militaire Academie en Casper. Casper is een jongetje dat aan de Sint een vraag mag stellen. “Hoe heb je het op zee gehad? Wie mag er allemaal zijn schoen zetten?”, roept hij. Sinterklaas: “Nou, de zee was wel leuk, maar we hadden wel een beetje regen en storm. En wie er allemaal zijn schoen mag zetten? Iedereen! Behalve de ouders!”, grapt Sinterklaas.

De Sintsite van Breda
www.sinterklaasbreda.nl