Jack de Vries onthult nieuwe naam oude HBS

Nieuws

BREDA – Het pand van de voormalige HBS aan het Kasteelplein is inmiddels geheel gerenoveerd. Nu nog een nieuwe naam. Daarvoor komt staatssecretaris Jack de Vries maandag naar Breda.

Om 13.00 uur verricht de staatssecretaris de officiële opening ten overstaan van 800 kadetten, die daarna geheel volgens traditie door de stad zullen marcheren. Later op de middag spreekt Pieter van Vollenhoven in het Chassé Theater de traditionele Dies-rede uit.

Het monumentale pand aan het Kasteelplein werd de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd en biedt nu plaats aan personeelswerving, een expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling KMA en de sectie Communicatie van de Nederlandse Defensie Academie.

De heropening van het pand valt samen met de 180ste verjaardag, de zogenoemde Dies Natalis, van de Koninklijke Militaire Academie. Vandaar ook de mars door de stad, waarbij de militairen rond 14.00 uur het bordes van het oude stadhuis passeren. Daar neemt de staatssecretaris, de commandant van de Nederlandse Defensie Academie generaal-majoor Siem van Groningen en wethouder Henk Snier defilé af. De mars eindigt bij het Chassé Theater. In het theater spreekt mr. Pieter van Vollenhoven de jaarlijkse Diesrede uit.

Vanwege de 180ste verjaardag is er zondag ook een open dag van de KMA. Van 10.00 tot 16.00 uur is het Kasteel van Breda het toneel van militaire demonstraties, lezingen, rondleidingen, muziek en tal van andere activiteiten. De entree is gratis.