'Een carrière in het hockey, als ik de kans krijg'

Sport

Bredase jongeren. Met de ambitie om iets te bereiken met datgene dat ze het liefste doen. Sport, muziek, theater, dans, rap. Een dingen hebben ze gemeen. De passie waarmee ze hun ding doen. Deze week: Pim Faber, 18 jaar en hockeyer bij Push heren 1.

Door Dwayne van Agt
Naam: Pim Faber
Geboortedatum: 17-08-1990
Wijk: Ginneken/IJpelaar
Sport: Hockey
Vereniging: Push
Team: heren 1

Wanneer ben je begonnen met hockey?
"Toen ik een jaar of zeven, acht was."

Heb je altijd al bij Push gespeeld?
"Ja, ik ben daar terecht gekomen via een vriendin van mijn moeder. Ik woonde eerst in Oosterhout en dat is een aardig eind naar Breda. Maar ik ben toen naar Breda verhuisd en nu hockey ik nog steeds bij Push. Scheelt een hele hoop in de reistijd."

Hoe ziet jouw schema voor hockey eruit per week?
"Maandag ben ik vrij, dinsdag twee keer trainen, woensdag ook vrij, donderdag weer één keer trainen, vrijdag één keer trainen, zaterdag vrij en dan zondag een wedstrijd."

Vind je zo een tijdrovend schema niet vervelend?
"Ik ben het gewend natuurlijk. Ik heb altijd al veel getraind en veel van mijn vrienden ken ik van hockey dus het is zeer goed te combineren."

En hockey je nog wel eens als tijdverdrijf?
"Vroeger wel maar dat is nu wel wat minder. Ik train natuurlijk al veel. Vroeger nam ik mijn stick mee als ik een wedstrijd ging kijken om tussendoor een beetje te spelen maar dat doe ik nu ook niet meer. Als ik nu een beetje vrije tijd heb ga ik liever een balletje trappen dan hockeyen."

Zou je een carrière in de hockey willen?
"Ja, als de mogelijkheden er zijn dan zou ik er zeker voor gaan."

Hoe hoog schat je die kans?
"Dat kan ik nu niet echt zeggen. Ik weet niet of ik het kan combineren met studeren volgend schooljaar. En het is dan ook de vraag bij welke club ik terechtkom."

Kun je ook betaald krijgen bij Push?
"Dat niet, maar er zitten wel wat extra’s bij. Je krijgt bijvoorbeeld een auto zolang je bij Push hockeyt en je in een andere stad studeert."

Hoe zie jij jezelf dan over vijf jaar?
"Dan zit ik in de laatste jaren van mijn HBO, waarschijnlijk in de technische sector. Of ik da nog bij Push speel is niet zeker. Wel wil ik dan nog zeker hockeyen, en dan het liefst in de overgangsklasse of hoger."

Kun je me ook iets vertellen over je team, zijn er nog bijzonderheden?
"Er zijn dit jaar drie Australische hockeyers in ons team gekomen. Die speelden hoofdklasse in Australië. Push wilde ze graag hebben en zodoende zijn ze met een goede deal hierheen gekomen. Het zal ook de reputatie van Nederland als hockeyland zijn die ze heeft aangetrokken."

Hartelijk dank voor je tijd en het interview. Is er nog iets wat je kwijt wilt tegen jongeren die ook een sportcarrière willen?
"Het belangrijkste is dat je plezier in je sport houdt. Zelf heb ik ook niet altijd zin in de training. Dus geniet ervan zolang je nog bij de junioren zit."

Eerder in deze serie:
Voetabl is een deel van mijn leven