Horeca Breda wijst met vinger naar overheid

Nieuws

BREDA – Even leek het uit te lopen op een ‘rookoorlog’ tussen de voor- en tegenstanders van ‘de asbak terug op tafel’ in de Bredase horeca. Zover komt het vooralsnog niet. Maandag spraken beide partijen met elkaar en lijkt de kou uit de lucht. Over een ding waren ze het eens: “Wij vinden allemaal dat de overheid gefaald heeft met dit rookbeleid.”

“Ik heb goede hoop dat we tot een gezamenlijk statement komen”, vertelt Steven van Eendenburg namens ‘Breda Rookvrij’. Beide partijen gaan nu in overleg met hun achterban, waarna dinsdag weer een overleg plaatsvindt.

Het overleg van maandag was het gevolg van de uitspraken van ‘Breda Rookvrij’ dat overwogen zou kunnen worden om ‘rookcafés’ aan te geven. “Want zij doen een greep in onze kas.” NSB-praktijken, zo reageerden de ‘rookcafés’ op die aankondiging.

Volgens beide partijen is de kou nu uit de lucht. “We spreken in ieder geval met elkaar”, stelt Sylvia Rietveld (‘De Nachtwacht’). Zij was als vertegenwoordiger van een van de ‘rookcafés’ bij het gesprek, net als Jan Hardenberg (de Prfomberg) en de eigenaars van het Bierreclamemuseum. Rietveld was vooral verbolgen over de manier waarop het probleem aangekaart is. “Ze hebben ons nooit gevraagd voor een gesprek.” Ze concludeert wel dat de voor- en tegenstanders het over één ding eens zijn: “Die wet deugt niet.”

Rietveld geeft een voorbeeld. “Bij mij staan er geen asbakken op de bar, en mijn personeel mag ook niet roken. Maar als er iemand staat te roken, en ik spreek hem er op aan, en hij weigert dat, wat moet ik dan? Ik ben geen politieagent. Mijn personeel is al bedreigd door klanten, die agressief reageren.”
Hoe het dan zou moeten? “Beboet de overtreders. Als er iemand staat te snuiven, kan ik hem laten oppakken.”

Van Eendenburg is eveneens duidelijk. “Als je een wet invoert moeten alle voorwaarden er zijn. Dat is nu niet het geval. Dit is een losse flodder, dan krijg je anarchie en chaos.” Wat hem betreft is het duidelijk wat er moet gebeuren. “Een signaal naar de overheid om duidelijkheid te krijgen. Want die is er nu niet. De overheid heeft gefaald met dit rookbeleid, en niet nagedacht over de consequenties.”