'Ik klapte finaal door mijn enkel'

Sport

BREDA – Sporthal De Doelen werd zaterdag voor de zekerheid even ontruimd, toen ambulancebroeders de voet van Barons-basketballer Greg Tjin-a-koeng terug probeerden te zetten. “Hij gaat nogal schreeuwen.” Uiteindelijk moest het in het ziekenhuis gebeuren. “Gelukkig konden ze hem terugkrijgen zonder de enkel te breken”, vertelt een opgeluchte Tjin-a-koeng, twee dagen later.

Het was een gewoon duel, geen rare sprong of aanvaring met een tegenstander. Barons was bezig aan zijn achtste duel in de eerste divisie, op zoek naar de eerste overwinning. De ploeg stond echter al flink achter. Voor pointguard Tjin-a-koeng geen reden om het rustiger aan te doen. “Ik stond in defense, bewoog van links naar rechts mee met mijn tegenstander, en ik klap finaal door mijn enkel heen. Hij stond in negentig graden. Mijn eerste reactie was ‘terugduwen’, maar toen ik hem aanraakte schoot de pijn door me heen. Pittige blessure, dat wist ik meteen.”

De sporthal was in rep en roer. Coach John Stoopen belde de ambulance, kinderen werden de hal uitgestuurd, de basketballer in stabiele zijligging gelegd. Aangekomen bij de sporthal waagden de medewerkers van de ambulance dus een poging. “Maar blijkbaar was hij niet sterk genoeg”, constateert Tjin-a-koeng. “Toen hebben ze mijn enkel met een luchtspalk ingepakt. In het ziekenhuis heb ik via het infuus nog een flinke verdoving gehad en toen was hij zo weer op zijn plek. Daarna mocht ik naar huis. Ik heb heerlijk geslapen, waarschijnlijk door die verdoving. Maar zondag verging ik van de pijn.”

Zijn enkel zit in het gips. Zes weken. “Coach zei al ‘hou maar rekening met zes maanden niet basketballen’.” Zelf hoopt hij dat het wat snellen kan. “Komende dinsdag moet ik op controle komen, dan kunnen ze zien wat er met mijn enkelbanden is.” De blessure is ook onhandig voor zijn werk. De basketballer heeft een eigen bedrijf waarmee hij basketbalclinics geeft. “Dat zit er voorlopig even niet in. Januari weer, hoop ik. Gelukkig heb ik genoeg te doen, brieven sturen, dat soort dingen.”

Hoe het verder moet met Barons, dat nog steeds wacht op zijn eerste zege? “De coach moet heel creatief zijn. Onze andere guard, Jasper van Nieuwstraten, is ook geblesseerd. Ik hoop dat de jongens het oppikken. Komend weekend moeten we voor de beker tegen Tilburg, dat zijn leuke wedstrijden. In de competitie hadden we van ze moeten winnen. Of ik ga kijken? Zeker. Ik neem mijn toeter mee.”