'Voetbal is een vast deel van mijn leven'

Sport

Bredase jongeren. Met de ambitie om iets te bereiken met datgene dat ze het liefste doen. Sport, muziek, theater, dans, rap. Een dingen hebben ze gemeen. De passie waarmee ze hun ding doen. Deze week: Jamie Kankam. Toekomstig profvoetballer.

Door Dwayne van Agt

Naam: Jamie Kankam
Geboortedatum: 20-04-1991
Wijk: Geeren-Zuid
Passie: Voetbal
Studie: HBO Social Work
Club: RKC Waalwijk
Team: A1

- Wanneer ben je begonnen met voetballen?
“Toen ik negen was ben ik lid geworden van voetbalvereniging Advendo. Maar eigenlijk voetbal ik al sinds ik tegen een bal kan schoppen.”

- Hoe ben je eigenlijk bij RKC terechtgekomen?
“Nou ik werd eerst eigenlijk gescout voor NAC en Willem II. Ik koos toen voor NAC, maar werd daar op een andere positie gezet. Normaal speel ik middenveld, maar ik moest toen achterin spelen. Dat werkte niet echt en na zes maanden was ik weer terug bij Advendo. Zes jaar geleden werd ik voor het eerst benaderd door RKC. Toen heb ik toch besloten me op school te richten. Een jaar later kwamen ze weer en toen heb ik toch meteen ja gezegd.”

- En qua trainingen, hoe ziet de week er dan uit?
“Maandag één keer, dinsdag twee keer, woensdag vrij, donderdag twee keer, vrijdag één keer, zaterdag een wedstrijd en zondag vrij.

- Is dat dan wel te combineren met school en je sociale leven?
“Op de middelbare school was dat op zich wel makkelijk. Ik had een aangepast rooster en huiswerk maken redde ik altijd wel. Nu op het HBO is het wat moeilijker want ik maak langere dagen met zowel trainen als school. Ik krijg wel vrij voor trainingen maar die stof mis ik dan ook weer. Uitgaan kan gewoon. Ik rook en drink niet, en met wedstrijden en trainingen houd ik wel rekening. En het scheelt dat mijn familie en vrienden me steunen. Ik zie ze wat minder dan vroeger maar, er is verder niks veranderd. En in relaties begrijpen ze vaak wel dat ik het druk heb. Meestal lukt het dan wel om mijn schema er op aan te passen.”

- Met zo een druk schema, voetbal je dan nog wel voor de lol buiten je trainingen om?
“Bijna niet meer. Af en toe wanneer ik wat vrije dagen heb. Maar ik steek die tijd liever in school en mijn sociale leven.”

- Zie je voetbal nog wel als een hobby of meer als een verplichting?
“Langzaam begint het wel een vast deel van mijn leven te worden. Een hobby kan ik het niet meer noemen. Ik heb er natuurlijk wel plezier in. Maar als we een wedstrijd verliezen dan blijft dat wel hangen. Het is niet zo dat ik dan gewoon weer blij met de dag door kan gaan.”

- Krijg je al betaald, en zo nee vanaf wanneer dan wel?
“Nee, pas vanaf het eerste elftal krijg je betaald. Of wanneer je een contract aangeboden krijgt.”

- Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“In het eerste van RKC (of een andere profclub). Ik wil gewoon mijn HBO Social Work halen en me daarna volledig op voetbal storten.”

- Heb je vertrouwen in een carrière als profvoetballer?
“Ik heb er alle vertrouwen in, 100%. Als je er geen vertrouwen in hebt dan moet je er ook niet aan beginnen. Anders ga je twijfelen tussen school en voetbal en dan gaat geen van beide goed.”

- Bedankt voor het interview. Heb je nog een boodschap voor de Bredase jongeren?
“Blijf van de straat. En je echte vrienden zijn de vrienden die je helpen en niet in de moeilijkheden brengen.”

Tips voor deze interviewserie? Mail ze naar: info@bredavandaag.nl