Leefbaar: PvdA zet burgemeester klem

Nieuws

BREDA – Leefbaar Breda vreest dat burgemeester Van der Velden voor een motie komt te staan nu de PvdA vasthoudt aan langere openingstijden in de horeca. Dit in tegenstelling tot de burgemeester die zijn standpunt niet wil wijzigen. Van der Velden hield donderdag vast aan zijn plan om terug te keren naar het oude regime.

Door Bouke Tuit

PvdA (11 zetels), SP (4), GroenLinks (3) en D’66 (2) hebben zich uitgesproken voor openingstijden van 3 en 5 uur enerzijds of 4 uur voor alle horecazaken anderzijds. De burgemeester (zelf PvdA’er) is het hier niet mee eens en beroept zich in deze op zijn vetorecht en bevoegdheid. Leefbaar Breda vindt nu dat de PvdA in zal moeten binden omdat deze kwestie anders leidt tot een motie van wantrouwen aan het adres van de burgervader.

‘Verbaasd’, dat was de spontane reactie van PvdA fractievoorzitter Haagh-Reijne op het standpunt van Leefbaar Breda. Ze begrijpt hier niets van: “Het ontbreekt Leefbaar Breda blijkbaar aan kennis van de staatkundige inrichting. De burgemeester staat los van de fractie en kan best een andere mening toegediend zijn. We leven tenslotte in een democratie.”

Ook benadrukt de fractievoorzitter tot een weloverwogen beslissing te willen komen. “Bovendien is hiermee de discussie pas geopend. Het is helemaal nog geen kwestie van ‘ja’ of ‘nee’, er is juist nog ruimte genoeg voor debat. De commissievergadering van gisteren was een goede eerste aanzet. De onsympathieke reactie van Leefbaar daarentegen draagt hier niet echt aan bij.”