Gerritzen wil Graphic Design Museum wereldberoemd maken

Nieuws

BREDA - Mieke Gerritzen begint 1 januari als nieuwe directeur van het dit jaar geopende Graphic Design Museum. Ze heeft er veel zin in, en ondanks dat ze nog niet veel wil zeggen over de plannen die ze heeft, onthult ze wel haar ambitie. “Ik wil het museum wereldberoemd maken.”

De net benoemde directeur is tot eind van dit jaar hoofd van de sectie Graphic Design van het Sandberg instituut, een masteropleiding verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarvoor werkte ze in de jaren negentig als ontwerper aan de vormgeving van de website van de VPRO, die als vooruitstrevende omroep al vroeg op internet te vinden was.

Niet gek dus dat ze internet hoog op haar verlanglijstje heeft staan. “Ik denk dat het museum nog meer dan nu met internet gaat doen”, geeft ze dan ook aan. Haar
verdere ideeën houdt ze nog voor zichzelf. “Ik begin pas 1 januari. Ideeën heb ik natuurlijk wel, maar ik ben voorzichtig om daar al teveel over te zeggen.”

Dus nog geen plannen voor tentoonstellingen, wel een uitgesproken ambitie. “Ik wil het museum wereldberoemd maken. Dat het ook in het buitenland zichtbaar is, de Belgen er meer bij betrekken. Het museum zo maken dat ook de ontwerpers uit Amsterdam deze kant opkomen. Ik ben ook blij met de richting die de gemeente Breda heeft ingezet, de nadruk die de stad legt op beeldcultuur.”

Gerritzen heeft duidelijk zin in haar nieuwe baan, die ze niet ziet als een carrièrestap voor de komende paar jaar. “Zo werk ik niet. Ik begin er gewoon aan en ik ga net zo lang door tot het zo goed is neergezet dat ze mij niet meer nodig hebben. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan.”
Ze gaat dat doen vanuit Breda, zo zegt de Amsterdamse die nu nog in haar geboorteplaats woont .“Ik kom komend jaar zeker die kant op.”

Haar sterke kant? “Inhoudelijk, dat zeker. Ik weet dat ik iets bij te dragen heb op dat gebied. Maar de andere facetten beheers ik ook.” En zonder het te zeggen...Haar enthousiasme om het museum een stap verder te brengen. “Want al zou het niet leven, dan kan ik ervoor zorgen dat het gaat leven. Het museum moet de wereld in. Breda is de standplaats.”

Dat ze nog nooit voor een museum werkte, is voor Gerritzen slechts een constatering. “Wat dat betreft is het heel anders dan wat ik nu doe. Het onderwerp is wel hetzelfde. Het gaat erom te kijken wat je als grafisch ontwerper kunt doen, wat je met grafisch ontwerp kunt doen.”
“Het is een mooi vervolg op wat ik doe. Het gaat om de toekomst, alleen werk ik straks niet meer met studenten. Wat zijn de mogelijkheden van grafisch ontwerp? Het gaat over beeldcultuur. Voorheen het over drukwerk, maar in de jaren negentig kwamen de nieuwe media erbij. Het is leuk om opnieuw te definiëren wat grafisch ontwerp is.”