Bavel bijna klaar voor BIM

Nieuws

BAVEL - Vier dagen lang staat Bavel op zijn kop. De oorzaak? Bavel izz Music. Een spektakel dan zijn gelijke niet kent, aldus bestuurslid Ron Graumans. “Echt waar, dit had in het PSV-stadion niet misstaan.”

Het zijn spannende dagen voor Graumans en de 250 andere vrijwilligers van Bavel Izz Music, of BIM, zoals ze het zelf afkorten. Sporthal De Huif is omgebouwd tot een echte theaterzaal. Deze dagen komen de puntjes op de i. “Vanavond nog een laatste doorloop”, vertelt Graumans, in het dagelijks leven directeur van Finntax Telecom, maar nu even fulltime Bimmer.

Woensdag is de generale repetitie. “Met publiek erbij, omdat er zoveel belangstelling was”, vertelt hij. “Daarom hebben we besloten tegen gereduceerd tarief ook hiervoor kaarten te verkopen. De andere voorstellingen waren binnen twee uur uitverkocht.”
Als 25 oktober de laatste van de vier shows achter de rug is, hebben 2500 toeschouwers het drie uur durende spektakelstuk bezocht. Want een spektakel, dat wordt het. “Als je kijkt wat we allemaal in De Huif hebben staan, dat zou niet misstaan in het stadion van PSV. Buiten de hal staat een aggregaat zo groot als een oplegger, zoveel stroom hebben we nodig. We hebben een podium in drie niveaus gebouwd, het plafond aangepast zodat we daar projecties op kunnen maken.”
“We leggen iedere keer de lat weer wat hoger voor ons zelf. Dat hebben we ook beloofd aan Bavel”, vertelt Graumans. BIM schroefde daarvoor de begroting op naar meer dan honderdduizend euro, waarvan zestigduizend euro afkomstig is van een reeks van sponsors.

Het is derde aflevering van BIM. De vorige was in 2005. “Vaker gaat ook niet. Het is ook de kracht, dan kun je elke keer verrassen. Mensen hebben niet in de gaten hoeveel werk het is. De dansers en de muzikanten en degenen die de kleding maken zijn hier al een jaar of langer mee bezig. En allemaal mensen uit Bavel, of met Bavelse roots. We zeggen niet voor niks ‘Van Bavel, voor Bavel, door Bavel’.”

Graumans geeft nog maar eens een voorbeeldje van de vele uurtje voorbereiding. “De harmonie zit als sinds zaterdag in de sporthal. Die gaan alleen naar huis om te slapen. Vannacht was het een uur. 80 man zit daar, want elk instrument moet apart ingeregeld worden, met zijn eigen microfoon en zijn eigen schuifje. “

Woensdagavond dus de generale. Voor snelle beslissers zijn er nog zo'n 80 kaartjes voor deze openbare generale. Te koop in Bavel. “Bij Menno Imminga tegenover de kerk”. De voorstelling begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om zeven uur.