Vier bewoners Hooghuys slachtoffer virus

Nieuws

BREDA - Vier bejaarde bewoners van wat vroeger bekend stond als het Hooghuys in Etten-Leur zijn de afgelopen week overleden. Waarschijnlijk zijn zij bezweken aan de gevolgen van het norovirus dat in totaal 54 cliënten en zo'n dertig personeelsleden van het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis in Etten-Leur heeft getroffen. Het ziekenhuis valt onder verantwoordelijkheid van de GGZ in Breda.

Het besmettelijke virus is zeer waarschijnlijk uit Lourdes meegebracht, waar een groep bewoners met begeleiders op bedevaart was geweest. Het eerste ziektegeval werd op de dag van de terugreis, twee oktober, opgenomen. De slachtoffers, zowel personeel als bewoners, komen uit de gehele regio Breda.

Mensen die getroffen worden door het virus, krijgen onder meer te maken met misselijkheid, braken. hoofdpijn, spierpijn en koorts. "Vooral ouderen zijn kwetsbaar, zoals met zoveel van dit soort zaken", stelt Kees van Aart, manager langdurige zorg Etten-Leur. Het waren vooral de ouderen die mee waren op de bedevaart, bevestigt Aarts. In totaal wonen er zo'n driehonderd patiënten in de verschillende gebouwen, waarvan zo'n honderd ouderen,

Het ziekenhuis heeft vergaande maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen. Zo zijn overplaatsingen en verhuizingen afgeblazen en zijn allerlei gezamenlijke activiteiten geschrapt. "Dat is heel erg ingrijpend in het leven van mensen. Het heeft een behoorlijke impact, dat kun je wel stellen. Zeker omdat er mensen daadwerkelijk het slachtoffer zijn geworden."

Volgens Aarts is het te vroeg om te stellen dat de situatie onder controle is. "Daar ben ik zeer voorzichtig mee. Het aantal nieuwe gevallen wordt weliswaar elke dag minder, maar alle maatregelen blijven gehandhaafd."

GGZ Breda heeft eerder deze week de inspectie voor de gezondheidszorg op de hoogte gebracht.