'Advendo wil weer de huiskamer van Breda-Noord zijn'

Sport

BREDA – Een kaartje leggen en bijkletsen met buurtgenoten. Zo was het vroeger bij SV Advendo, herinnerde jeugdvoorzitter Hans Voortmeijer zich uit zijn jonge jaren. In die tijd was er ook geen gebrek aan kader. Met dat in zijn achterhoofd ging hij aan de slag. “Wij willen weer de huiskamer zijn van Breda-Noord.”

Voortmeijer, geboren en getogen in Breda-Noord, kwam vijf jaar geleden terug in zijn Breda. Daarvoor woonde de ondernemer twintig jaar in Rotterdam. Bij terugkomst zocht hij een voetbalclub voor zijn zoon. “En zo kwam ik uiteindelijk weer bij Advendo terecht, waar ik zelf vroeger ook gevoetbald heb.”

De Bredanaar trof een club met mogelijkheden, maar met een tekort aan jeugdleiders. “Daarin is Advendo natuurlijk niet uniek.” Voortmeijer vroeg zich af hoe de club dat zou kunnen verbeteren en dacht aan vroeger. De conclusie: “Wij willen onze sociale rol in de wijk weer oppakken. Vroeger kwamen mensen hier klaverjassen, was dit de huiskamer van Breda-Noord."
Hij constateert ook verbogen armoede in de wijk. Jongens en meisjes die wel op strat voetballen, maar geen geld hebben om bij een club te komen spelen. "Wij vinden dat ieder kind dat wil voetballen bij een club dat moet kunnen. Je ziet dat de wijk een aandachtsgebied is. Wij hebben gezegd: laten we kijken wat we met elkaar kunnen doen. Niet alleen als Advendo, maar samen met het onderwijs, gemeente en andere organisaties. Wij willen onze sociale rol weer oppakken.”

Voortmeijer denkt daarbij aan een concrete samenwerking met scholen, waarin Advendo een rol wil spelen in de begeleiding van kinderen. “Kinderen moeten niet alleen leren, maar ook doen. Een gezonde geest, in een gezond lichaam, dat idee. Advendo heeft prachtige velden, midden in de wijk. En voetbal leeft enorm in de wijk. Wij vinden dat je daar als club wat mee moet doen.”

De voetbalclub ging de afgelopen maanden in gesprek met de verschillende organisaties en sprak met de verbindingsregisseur van de wijk. Het resultaat is het ‘netwerktoernooi’ dat zaterdag 18 oktober gehouden wordt. “Wij dachten, laten we elkaar in de ogen kijken. Je moet het toch samen doen.”
Daarom spelen zaterdag vanaf half elf teams van Advendo tegen leden van het Grote Broer Project, Surplus Welzijn, Jeugdzorg, Werk aan de Wijk, Vaderproject, politie, Wonen Breburg, Singelveste Allee Wonen, Laurentius en de gemeente Breda.

De club hoopt met dit beleid, dat binnen drie jaar resultaat moet opleveren, een nieuwe impuls te krijgen. Qua kader, maar ook in de vorm van jeugd die doorstroomt naar de hoogste seniorenelftallen. “Het houdt allemaal verband met elkaar”, stelt Voortmeijer. “Als je een leuk eerste elftal hebt, dan heeft dat weer effect op de vaders. Die denken dan ‘die club heeft dat goed voor elkaar.’ Maar wij willen ook een voorbeeld zijn van hoe het ook kan in een wijk.”