Jan de Breet-prijs voor Marie de Thouars

Nieuws

BREDA - Violiste Marie de Thouars heeft de eerste Jan de Breet-prijs ontvangen. Zij ontving een geldbedrag van 700 euro. De prijs werd vrijdagavond uitgereikt tijdens een concert in de Nieuwe Veste.
>> 'Ik speel viool sinds mijn vierde.
>> 'Muziek blijf ik voor de lol doen'

De Jan de Breet-prijs gaat naar twee leerlingen van muziekschool De Nieuwe Veste die eerder dit jaar het beste openbaar examen D- of C-bijzonder hebben afgelegd. De tweede prijs van 250 euro ging naar pianist Thomas Migchielsen.

De prijs is vernoemd naar de bekende Bredase musicus, dirigent en docent Jan de Breet. Die heeft bij zijn overlijden een legaat bestemd voor veelbelovende jonge musici.Uit dit legaat worden vanaf dit jaar jaarlijks twee prijzen toegekend.

Jan de Breet, naar wie de prijs is genoemd, was tientallen jaren actief in de muziekwereld in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Honderden, zo niet duizenden mensen kenden hem, en kennen hem nog, als dirigent en vooral als stimulator en aanstekelijke mentor. Jan de Breet heeft velen begeleid op weg naar professioneel musicus. Hij dirigeerde oratoriumverenigingen, de koorgroep Oosterhout, het Bredaas Barok Ensemble, passionen, missen, tijdens uitvoeringen dirigeerde hij ook het Brabants Orkest. Tevens was hij actief tijdens het Jazzfestival en met name ook was hij jaren lang muzikaal leider van de Bredase Revue.

De duizendpoot Jan de Breet bepaalde bij zijn overleden enkele jaren geleden dat een deel van zijn nalatenschap besteed moest worden aan jong talent. En met de instelling van de Jan de Breetprijs is aan die wens van de oude maestro voldaan.

De feestelijke prijsuitreiking van de prijs vond vanavond plaats tijdens een Vesteconcert in de concertzaal Nieuwe Veste. Ook de winnaars van de Jan de Breet-prijs traden op.

De jury van de Jan de Breet-prijs bestond uit Loes Grimminck, Jacques Maassen, Daan Manneke en Hans Rooseboom.