Breda’s Museum mogelijk zelfstandig

Nieuws

BREDA – De gemeente Breda onderzoekt of het Breda’s Museum als zelfstandige organisatie verder kan. Dat voornemen bestond al langer, maar wordt nu uitgevoerd door de afdeling personeel en organisatie van de gemeente Breda.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de goede ervaringen met het Chassé Theater en de Graphic Design Musem de Beyerd, zo stelt hoofd cultuur Liesbet de Vries van de gemeente Breda. “Je wordt toch een heel andere speler op de markt, en je wint ook aan slagkracht. Dat zie je bij de Beyerd, waar een raad van toezicht is, met een heel ander draagvlak.”

Het onderzoek naar verzelfstandiging zou begin 2009 afgerond moeten zijn. Dan moet blijken of verzelfstandiging haalbaar is. “In dat onderzoek wordt gekeken naar arbeidsrechterlijke en juridische aspecten en de financiële gevolgen.”

Bij een verzelfstandiging komt het Breda’s Museum buiten de gemeentelijke begroting, en krijgt het museum een subsidiecontract. Het gebouw zou in elk geval wel van de gemeente blijven, net als dat bij het Graphic Design Museum, Mezz en Chassé het geval is.

Mocht het college besluiten tot verzelfstandiging van het museum, dan zouden daarna ook andere gemeentelijk instellingen kunnen volgen. Daarbij denkt de gemeente aan de Nieuwe Veste en de bibliotheek.