Biwott en Keny toppers bij mannen

Sport

BREDA – Het parcoursrecord op de halve marathon bij de mannen moet er dit jaar aan volgens Frans jacobs van de Singelloop. Daarvoor strikte hij onder meer de Kenianen Boniface Biwott, winnaar van de Venloop in 1.02.02 en Felix Keny, tweede op de wereldranglijst 2008 op de 10 Engelse mijl.

Verder zijn zondag te bewonderen Daniel Keitany, ook toptien op de wereldranglijst 2008 op de 10EM, en de talentvolle jonge loper Eliud Kiplagat, die voor de eerste keer in Europa loopt. Francis Khanje geldt als kampioen van Malawi als een gevaarlijke outsider.
Tegenstand moeten de Kenianen krijgen van een aantal Marokkanen onder aanvoering van Saji Bouazza, Jamil Baligha en Hassan Belkhanouch. Ook de Algerijn Nordin Athamna moet deze lopers kunnen volgen.

De Nederlandse inbreng komt onder meer van veelvoudig Nederland kampioen Sander Schutgens, Neals Strik (nummer zeven vorig jaar), Marco Gielen, inmiddels 38 jaar oud. Sterkste regioloper is ongetwijfeld Colin Bekers, die voor het eerst onder 1.06 uur wil lopen. Jonge talenten als Robert Ton (vijfde Nederlander van Dam tot Dam) en Bredanaar Jeroen Maas zullen ook proberen hun gezicht te laten zien op de Grote Markt in Breda.