Breda Barst: Sixties pop van Lawaii

Cultuur

Nog een paar dagen en dan... Breda Barst. BredaVandaag.nl laat je kennismaken met jong talent dat aanstaand weekeinde op het podium springt. Vandaag: de sixties pop van Lawaii.

Door Lisa Ruskus
Lawaii doet zijn naam niet altijd eer aan, geen schreeuwerige death metal maar fijne sixties pop is wat deze heren brengen. Als winnaars van de voorronde van Breda Barst, is het aan hen de eer om op zaterdag het festival te openen. Zanger-gitarist-organist Ruut van Andel vertelt.

De eerste keer op Breda Barst, voel je je vereerd?
"Absoluut! Er waren veel goede bands geselecteerd voor de voorronde, wat de eer alleen maar groter maakt. Het programma van Breda Barst is weer van hoog niveau, maar we gaan proberen om niet onder te doen voor de andere bands."

Wat heeft je voorkeur: op een festival spelen of spelen in een intiem zaaltje?
"Het heeft natuurlijk allebei zijn charme. Ik denk wel dat de muziek van Lawaii beter tot zijn recht komt op een festival. We proberen muziek te maken die het midden vindt tussen goed beluisterbare popliedjes en experimentaliteit. Onze muziek moet het vooral hebben van de verrassende muzikale wendingen, vreemde geluiden en onverwachte momenten. Dat werkt niet in altijd in een intiem zaaltje. Wat niet wil zeggen dat we geen leuke optredens op kleine podia hebben gegeven. Een voordeel van een festival is dat je een nieuw publiek kunt bereiken, zeker op een gratis festival."

Jullie komen zelf uit Breda, zijn jullie zelf frequent Breda Barst-bezoekers?
"Eerlijk gezegd wordt dit voor mij de eerste keer. Ik heb altijd moeten werken in de weekenden en zodoende kwam het er niet van. Lawaii-bassist Freek en -gitarist Thomas zijn wel vaker geweest en kwamen er altijd enthousiast van terug."

Wat zijn je verwachtingen van het optreden op Breda Barst?
"Ik heb er hooggespannen verwachtingen van. Op zo’n groot podium hebben we nog niet gespeeld. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een blazersensemble, bestaande uit een trombonist, trompetist, altsaxofoniste en tenorsaxofoniste, gevraagd om met ons mee te doen. Hopelijk zit het weer mee."

Het begon allemaal als studioproject van jou, Ruut van Andel, ben jij nog steeds het 'brein' achter de band?
"Brein klinkt veel te zwaar. Lawaii wordt gevormd door Thomas Snoeijs (gitaar), Freek van Andel (basgitaar) en Jacco van Dongen (drums). Alle vier Lawaiianen hebben een eigen rol in het geheel. Ik schrijf inderdaad wel alle liedjes en maak er vervolgens demo’s van. De nummers zijn dan ook zo goed als af wanneer ik ze laat horen in de repetitieruimte. Het lijkt misschien een aparte werkwijze, maar schept juist ontzettend veel duidelijkheid en neemt veel spanningen weg. Het is dus zeker niet zo dat ik met harde hand regeer."

Wat zijn de toekomstplannen voor Lawaii?
"We hopen in de toekomst op meer festivals te mogen spelen. We proberen ook meer op te treden buiten de regio. Zodoende zal de hippieboodschap van Lawaii zich als een olievlek uitspreiden over Nederland. Op dit moment zijn we naast het live spelen bezig met het opnemen van twee albums. Het mooist zou zijn wanneer we een platenmaatschappij(tje) en een boekingskantoor kunnen vinden om Lawaii aan de man te brengen."

Om alvast een voorproefje van Lawaii te nemen, check de website www.lawaii.nl

Woensdag: The Exploding Shetland Ponies
Donderdag: Jess