Films die je anders nooit ziet

Cultuur

BREDA - BUT staat voor B-movie, Underground, Trash. Een B-movie is iets anders dan een b-film. Undergroundfilms zoeken de grenzen op: wat kan nog nèt en wat kan helemaal niet. En Trash-films, die zijn ‘over de top’. Het BUT Film Festival: volgende week in Breda.

>> Lees ook: Over de films, en hoe ze in Breda komen

Door Hans Rooseboom
Breda is vier dagen lang, van 18 tot en met 21 september, de stad van het BUT Film Festival, voor de derde keer alweer. Vier dagen is er het beste, het nieuwste, het ergste en het ultieme op het gebied van BUT te zien. En BUT staat voor B-movies, Underground en Trash.
"Het BUT Film Festival is er om films te presenteren die voor het publiek moeilijk bereikbaar zijn", zegt Marlies van Weelden van BUTFF. "Er is zo veel moois, er zijn zo veel regisseurs met film bezig, maar het bereik blijft beperkt tot een kleine club liefhebbers. Dit jaar treden we uit het kleine kringetje, we willen een groter publiek bereiken. De films zijn nu niet alleen te zien in het Electron-gebouw maar ook in de Chassé Cinema."

In het Electron-complex aan de Belcrumweg is inmiddels een sjieke bioscoopzaal ingericht met pluche gordijnen en gerieflijke stoelen. Op de bovenverdieping van het gebouw is een tweede filmzaal gebruiksklaar. De derde locatie is dus een stuk verderop: de Chassé Cinema.
BUTFF is een festival met alle praktische rompslomp van dien. "Ik heb net heel Breda rondgereden om fietsen op te halen die mensen beschikbaar stellen", aldus Marlies van Weelden. Ze maakt deel uit van de stichting Idee-fixe die achter het filmfestival zit. "Die BUT-fietsen zijn er voor het publiek om van Electron naar de Chassé Cinema te kunnen rijden. En de regisseurs kunnen ’s nachts, na de films, na de discussies en performances, met de fiets naar hun hotel."

>> Lees verder: Over de films, en hoe ze in Breda komen