'Meer stadsgesprekken, vaker de wijk in'

Nieuws

Het burgerjaarverslag van de gemeente Breda is net uit. Burgemeester Peter van der Velden praat naar aanleiding van dit verslag over de relatie tussen gemeente en inwoners. “Ik geloof heel erg in de wijken ingaan.”

BREDA - Contact en erop uit. Het is een terugkerend onderwerp tijdens het gesprek. Van der Velden ging voor het jaarverslag nog eens persoonlijk de straat op. “Ik heb met mensen uit alle geledingen gesproken, ondernemers, mensen in de daklozenopvang. Ik wilde toetsen hoe mensen over de stad dachten. Ik constateerde een positief gevoel. Natuurlijk zijn er klachten, over het parkeerbeleid of over vergunningen, maar de rode daad was tevredenheid.”

Breda heeft op talloze manieren contact met haar inwoners. Alleen al meer dan 270-duizend telefoontjes per jaar, steeds meer mensen zoeken informatie via de site van de stad. Van der Velden zou de inwoners ook graag meer betrekken bij het beleid. In mei van dit jaar hield de gemeente daarom al twee stadsgesprekken over maatschappelijke visie en de ruimtelijke visie. In juni en afgelopen week gingen de gesprekken over de diversiteit in de stad. De gesprekken hebben geen vast stramien. Rode draad is wel de manier waarop de discussie plaatsvindt. Geen stortvloed aan klachten van inwoners naar gemeente, of andersom, maar de deelnemers aan het gesprek moeten juist kijken wat er wel mogelijk is: Waarderend vernieuwen, heet dat.

Het is een andere manier van contact zoeken met de burger dan in het verleden geroepen werd. Politici moesten de straat op, in contact met de burger. Ook dat wil Van der Velde. Maar het moet ook gestructureerder. "Een stadsgesprek past daar prima in. Wat mij betreft gaan we dat ook in de toekomst meer doen, maar dat is aan de raad. Burgers hebben veel expertise, en willen dat ook delen. Als methode is een stadsgesprek een heel verstandige keuze."

Van der Velden heeft een rotsvast vertrouwen in dit soort burgerinitiatief, in het betrekken van Bredanaars bij de ontwikkeling van hun stad. “Ik geloof heel erg in het ingaan van wijken. Dat hoef ik niet te zijn, dat kunnen ook ambtenaren zijn, of een raadslid. Je moet je echter wel kwetsbaar op durven stellen. Dat is een hele intense manier van communiceren.”

>> 'Telefoon moet beter'
>> Meer via internet
>> Eigen verantwoordelijkheid