'Vestigingsplaats bedrijf minder bewust'

Nieuws

BREDA – Bedrijven kijken bij het kiezen van huisvesting meer naar de beschikbaarheid van vastgoed dan naar de plaats waar dit staat. Voor bijna de helft van de ondernemers is beschikbaarheid de belangrijkste afweging. “Je kunt je afvragen hoe belangrijk die bedrijvigheid dan voor een wijk is”, stelt Gerben van der Harst van de Rabobank.

Dat blijkt uit de Economische Barometer Breda, die begin volgend jaar verschijnt. Voor dit onderzoek zijn 263 ondernemers ondervraagd over hun bedrijf. Verrassend is volgens Van der Harst dat de keuze voor een vestigingsplaats vooral te maken blijkt te hebben met de beschikbaarheid. “Die keuze is minder bewust dan we verwacht hadden.” Voor 48% van de ondernemers was dat de belangrijkste reden zich te vestigen op de plaats waar ze nu zitten. “Nu blijkt dat beschikbaarheid een belangrijke drijfveer is, kun je je wel afvragen hoe belangrijk die bedrijvigheid is voor een wijk”, stelt Van der Harst. “Daar kun je wel vraagtekens bij zetten. Daar moeten we als het volledige rapport verschijnt maar eens over discussiëren.”

Twintig procent van de ondernemers bleek verhuisplannen te hebben, vooral vanwege de geschiktheid van het pand en de wens om uit te breiden. 65 procent gaf dat als reden op. Dat twintig procent van de ondernemers wil verhuizen is niet vreemd, stelt Gerben van der Harst, directeur bedrijven van de Rabobank in Breda. “Mensen starten hun bedrijf bijvoorbeeld op zolder, en kijken als ze verder groeien naar een ruimte in de wijk of verder.”

Opvallend is dat in de dorpen meer verhuisd wordt door ondernemers dan in het centrum. “Staat tegenover dat van de ondernemers in de dorpen 78 procent in het dorp woont, terwijl in het centrum slechts 22 procent woont van degenen die daar een bedrijf heeft.” Dat verschil is verklaarbaar. “De ondernemers in de dorpen zijn waarschijnlijk meer de groeiers.”

In de Economische Barometer besteedt dit keer specifiek aandacht voor de wijkeconomie, waarbij gekeken wordt naar menging van wonen en werken en het sociaal en economisch netwerk in wijken en stadskernen.

De Economische Barometer Breda is een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool, Gemeente Breda en Rabobank Breda. In januari verschijnen de resultaten van het gehele onderzoek.