Kloosterveld wil hotel tegenhouden via bestemmingsplan

Nieuws

BREDA – De onlangs opgerichte Vereniging Kloosterveld gaat proberen om via een wijziging van het bestemmingsplan de komst van een 35 meter hoog hotel op het Kloosterveld tegen te houden.

De vereniging heeft bij zijn eerste openbare vergadering vastgesteld dat ze met ‘alle wettig geoorloofde middelen’ de bouw van een hotel naast het Holland Casino wil voorkomen. “Wij hebben besloten pro-actief te zijn”, stelt secretaris Roy Winterdijk van de vereniging. “We gaan niet afwachten tot er een bouwvergunning wordt afgegeven.”
De nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening die per 1 juli is ingegaan maakt het mogelijk dat burgers zich tot de gemeenteraad kunnen wenden voor suggesties. Dat overweegt de vereniging Kloosterveld dus ook. “Wij bekijken alle mogelijkheden”, aldus Winterdijk. Het huidige bestemmingsplan binnenstad, dat uit 1995 stamt, spreekt volgens hem wel over vestiging van een hotel, maar is daar weinig concreet in. “Daarin gaat het in grote lijnen over mogelijke vestigingsplaatsen van een hotel. Zelfs in het stadshart zou dat moeten kunnen.”

De gemeenteraadsfracties en het college van Burgemeester en wethouders ontvangen komende week een brief van de vereniging waarin een pad geschetst wordt. “En we gaan ook een gesprek aan met projectontwikkelaar Proper Stok. Hen op de man af vragen wat de plannen zijn.” Volgens Winterdijk zijn die nog vaag, en heeft hij nog geen tekeningen gezien. “Terwijl aan de andere kant gezegd wordt dat men volgend jaar al met de bouw zou willen beginnen.”
Winterdijk stelt dat de Vereniging Kloosterveld niet per se negatief staat tegenover alle plannen van projectontwikkelaars. “Maar we hebben het hier over een mooi stukje Breda, en wij willen graag meedenken over een bestemming, zodat alle Bredanaars er wat aan hebben.”

De omwonenden vrezen vermindering van hun woongenot als hotelgasten vanuit hun kamer in tuinen en badkamers kunnen kijken. Ook voor waardevermindering van huizen en appartementen wordt gevreesd.