Bredase producenten positief over economie

Nieuws

BREDA – Bredase producenten blijven positief over de economie, ondanks de afnemende economische groei. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan voor de Economische Barometer Breda. Zorgwekkend is de krapte op de arbeidsmarkt.

Ondernemers in de industrie bleken in het tweede kwartaal zelfs positiever over de toekomst dan bij het voorgaande onderzoek, een half jaar eerder. In de logistiek bleef het vertrouwen ongeveer gelijk. In de zakelijke dienstverlening nam het vertrouwen iets af, stellen de onderzoekers van Avans Hogeschool.

Een van de knelpunten is het vervullen van vacatures. Dat blijkt, ondanks de afnemende economische groei, lastig. “Dat is zeker zorgwekkend”, stelt directeur bedrijven van de Rabobank Breda, Gerben van der Harst. “Vooral in technische beroepen, maar ook in de zakelijke dienstverlening blijkt het nu al lastig, laat staan als de economie de wind weer een beetje mee krijgt.”

Volgens hem moet er meer werk gemaakt worden van een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. “En moeten we aandacht blijven besteden aan het aan het werk krijgen van vijftigers die al vroeg gestopt zijn met werken. Dat kwam overigens ook al uit de vorige Economische Barometer.”

Breda kende op 1 juni 2008 4886 werklozen. Daarmee daalde het aantal werklozen met veertig procent ten opzichte van 2006. Dat, in combinatie met de arbeidskrapte-indicator van het CWI, toont volgens de onderzoekers aan dat het in West-Brabant nog lastiger is om aan personeel te komen, dan elders in het land.

Voor het vaststellen van het producentenvertrouwen hebben studenten van de Avans Hogeschool ondernemers gevraagd naar een oordeel over hun toekomstige bedrijfsactiviteiten en te verwachten knelpunten.