Stam: Thuis op het middenveld

NAC

BREDA – De datum stond al maanden in de agenda: 31 augustus, AZ uit. NAC-middenvelder Ron Stam is wel toe aan die eerste competitiewedstrijd. Hoe de ploeg ervoor staat ten opzichte van AZ? "Da's lastig te zeggen." Hoe hij het seizoen in gaat? "Ik wil belangrijk zijn voor NAC."
>>Reageer

AZ-uit mag dan de eerste competitiewedstrijd zijn, even leek de aanloop naar dat duel nog onderbroken te worden voor Stam. De Bredase middenvelder zou in de belangstelling staan van FC Twente, zo ging het verhaal. Hij haalt zijn schouders op. "Ik heb niets gehoord, ben er niet mee bezig."
Stam is bezig met het afsluiten van een haast eindeloos lijkende oefencampagne. "Eigenlijk hebben we in twee maanden zelfs twee voorbereidingen gedaan", geeft Stam aan. "Voor de intertoto en nu voor de competitie. Eindelijk komen we nu weer in ons normale ritme."

Dat de competitie nu voor de deur staat, doet hem goed. Geen oefenpotjes meer, én ook geen onduidelijkheid over zijn positie. Nog meer dan vorig jaar is er over zijn plek geen misverstand: Stam staat op het middenveld. Als aanjager, samen met Martijn Reuser, en als man van de pass. Belangrijk voor de ploeg, wil hij zijn. "Zo ziet de trainer dat ook. Ik krijg meer verantwoordelijkheid, moet proberen in balbezit belangrijk te zijn. Daar loop ik ook niet voor weg. Het middenveld is toch mijn plekkie."

Dat was wel eens anders. Onder Lokhoff was Stam vaak verdedigende middenvelder, onder zijn opvolger Lok en het eerste jaar onder Brandts stond de Bredanaar vaak in de achterhoede. "Toch zijn de jaren als rechtsback niet slecht voor me geweest. Je hebt dan steeds het spel voor je, je ziet wat er gebeurt. Ik heb er veel van geleerd. Daar profiteer ik nu van. Mijn rol nu? In balbezit bepalend zijn, maar ook verdedigend mijn verantwoordelijkheid nemen."

Het roep de vraag op, wanneer hij over aankomend seizoen een tevreden gevoel over houdt. "Als ik het niveau van vorig jaar kan vasthouden, als ik me kan doorontwikkelen. Misschien met een transfer aan het eind van het seizoen? Maar als dat niet zo is, ook prima. Ik heb het bij NAC hartstikke naar mijn zin."

Tegen Baronie was hij samen met Reuser degene die met lange passes het spel snel probeerde te verplaatsen. Is dat een uiting van de nieuwe speelstijl die NAC voor ogen heeft? "Dat is wel de bedoeling, dat we meer vooruit verdedigen. Maar als je wordt teruggedrongen dan lukt dat niet. Het is afwachten hoe dat uit de verf komt. Dat ligt niet alleen aan ons. Het zal niet altijd makkelijk zijn, want als NAC ben je niet altijd de betere ploeg. Thuis moet dat toch zeker vaker gebeuren. Ik vind wel dat we meer initiatief moeten durven tonen, meer een actie moeten maken."

Zondag wacht de eerste uitbeurt. Half vijf – 'een rottijd' – bij AZ. "Zij zullen na vorig seizoen wel gebrand zijn op een goed resultaat. Het valt lastig te zeggen hoe onze kansen zijn. Ik denk dat we een redelijke voorbereiding hebben gehad, dat we goed getraind hebben. Zij hebben denk ik de betere ploeg, wij hebben veel ervaring."