2500 vuurtorens in het Valkenberg

Nieuws

BREDA - Ze hebben minder haar dan anderen; zijn seksueel actiever en zullen over 100 jaar uitsterven. Wellicht is het daarom dat mensen met rood haar zich nogal aan elkaar verbonden voelen. Op zondag 7 september zullen 2500 exemplaren van dit uitstervend ras de Bredase binnenstad bevolken. Een wereldwijd unicum, want nog niet eerder kwamen zoveel 'Redheads' samen.

Dat Breda zich de Roodharigen-hoofdstad van wereld mag noemen heeft alles te maken met organisator/fotograaf Bart Rouwenhorst. Hij kreeg drie jaar geleden het idee om eens 15 roodharige modellen op de plaat vast te leggen. Dat bleek moeilijker dan gedacht. "Pas toen ik een advertentie plaatste begon het langzaam te lopen", herinnert hij zich.
"Maar de telefoon bleef gaan met vragen van roodharigen wanneer de volgende fotoshoot zou zijn."
Rouwenhorst begon groot te denken en organiseerde de eerste Roodharigendag in het Brabantse Asten. 150 'Redheads' kwamen er op af, evenals een klein legertje pers. Vorig jaar bleef de teller in Breda steken op 800 en nu dus om en nabij de 2500 deelnemers, met inschrijvingen van roodharigen uit 21 landen. "Tja ,het begint echt omvang te krijgen. Ik durft haast niet te voorspellen hoeveel redheads hier volgend jaar zullen staan."
Rouwenhorst heeft een strikt programma uitgeschreven. De roodharigen zullen 7 september om 10.00 uur in de Grote Kerk en in verschillende cafés worden opgevangen. Daarna gaat het richting Valkenbergpark waar de fotograaf vanuit een hoogwerker alle deelnemers zal fotograferen. Een beetje zoals Spencer Tunick in 2001 deed, maar destijds met naakte mensen. Hieraan gekoppeld is meteen de grootste picnic waar 1000 roodharigen zullen aanschuiven. "Het is niet de bedoeling om in het Guinness Book te komen maar deze mensen moeten toch ook eten."
Rouwenhorst wil juist de Roodharigendag op niveau houden en als het even kan met kunst verbonden. Vandaar dat nu ook een expositie loopt in de Grote Kerk over het fenomeen rood haar.
Zelfs nu de Roodharigendag een evenement van omvang begint te worden en internationaal deelnemers aantrekt, denkt de fotograaf niet aan verkassen. "Het zou voor de hand liggen om iets in Ierland of Schotland te organiseren, maar ik blijf Breda trouw. De samenwerking met de VVV bijvoorbeeld is geweldig en Breda is echt een stad waar dit kan. De wereld moet maar hier naartoe komen."