‘Nooit meer pindakaas’

Nieuws

BREDA – Een gesprekje op het schoolplein met grote gevolgen. Deze week presenteren Carla Schellings en Brigitte Ars uit Breda hun boek ‘Nooit meer pindakaas’, een handboek voor ouders van ernstig allergische kinderen. Zo’n boek was nodig, vinden ze. “De informatie was gewoon niet te vinden.”

Want informatie heb je nodig, zo vertelt Carla Schellings (psycholoog), als ouder van een allergisch kind. Zeker als die allergie levensbedreigend is. Zij en collega-moeder Brigitte Ars (journalist en schrijver) hebben zo’n kind. “Allebei hebben we een dochter van zes met een levensbedreigende allergie. Dan ga je op zoek naar informatie en al snel blijkt dat je er wel veel over kunt vinden op internet, maar eigenlijk vooral boeken in het Engels, en zeker geen handboek, zoals wij hebben geschreven.”

Het hebben van een allergisch kind heeft veel gevolgen, zo merkte Schellings in de praktijk. “Meestal wordt er wel positief op gereageerd door andere ouders, en ook de kinderen onderling gaan er heel goed mee om. Maar ouders vinden het ook wel moeilijk en eng. Want als mijn dochter ergens gaat spelen moet ik toch uitleggen hoe ze kunnen herkennen wanneer mijn dochter een allergische reactie krijgt. En wat ze dan moeten doen, namelijk de spuit met adrenaline geven.” Die heeft haar dochter nodig, omdat ze bij een aanval binnen tien minuten bij een arts moet zijn. Door adrenaline in te spuiten wordt die tijd twintig minuten langer. Het is een van de dingen die in het boek terugkomt.
Sommige mensen doen ten onrechte luchtig over dit soort levensbedreigende voedselallergieën, zo merkt Schellings. “De titel is niet voor niets ‘Nooit meer pindakaas.’. Zo simpel is het natuurlijk niet. Als je het hebt over een pinda- en notenallergie als voorbeeld, dan zit het in veel zaken waar je het helemaal niet zou verwachten. Pastasaus en pizza. En sommige shampoos. Wij hebben het hele huis om moeten keren toen we erachter kwamen wat er met onze dochter was.”

Het boek bestaat uit vier delen. “Het eerste deel is medisch, wat is een allergie, wat zijn symptomen van een levensbedreigende allergie, wat gebeurt er in het lichaam.” Daarvoor hebben twee allergologen meegewerkt aan het boek, zo vertelt ze. “Ad Jansen van het ziekenhuis in Arnhem en Hanneke Oude Elberink van het Academisch Ziekenhuis Groningen) .” Zij zorgden op die manier dat het boekwerk ook medisch verantwoord is. “Maar ook mensen van patiëntenverenigingen hebben meegelezen en advies gegeven.”
Het is al met al een praktisch boek. “Zo staat er een voorbeeldbrief in voor scholen, over hoe een school een protocol kan opstellen. Want dat is nodig. En we vertellen over hoe je naar school kunt communiceren zonder dat je kind een probleemgeval wordt.”

Schellings en Ars hopen dat ouders met dit boek niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. “Want dat gebeurt nu vooral. En we hopen mensen een hart onder de riem te steken. “ Maar ook medici en allergologen kunnen wat opsteken van ‘Nooit meer Pindakaas. “Zij krijgen informatie over de dagelijkse gang van zaken, want dat blijft nu vaak wel onderbelicht, terwijl de dagelijkse gevolgen groot zijn.”

  • ‘Nooit meer Pindakaas’ door Carla Schellings en Brigitte Ars
  • Uitgeverij Van Brug - www.uitgeverijvanbrug.nl
  • ISBN:978-906523-2298.
  • €25,95