Brabantse steden: ‘Tilburg stop plan Mall’

Nieuws

BREDA - Breda, Eindhoven, Helmond en Den Bosch vragen Tilburg de plannen voor de Shopping Mall stop te zetten. Zij baseren dit advies op onderzoeken die gedaan zijn op hun verzoek. Vooral de modebranche zou een enorme klap krijgen, met omzetverliezen die kunnen oplopen tot 45 procent. Tilburg neemt in september een besluit over de Mall.

Het onderzoek dat de vier steden hebben laten doen, rept niet alleen van omzetverliezen in de binnenstad van Tilburg. Ook in de Bredase en Bossche stadscentra zouden de verliezen bij de komst van een dergelijk groot winkelcentrum onverantwoord groot zijn, melden de vier.
Waarbij de modebranche dus als trekker van elke binnenstad de grootste klap zou krijgen: omzetverliezen van 11 tot 45%, aldus het onderzoek van de vier.

De economische effectrapportages zijn in de eerste helft van 2008 uitgevoerd. Eén in opdracht van Tilburg en de ontwikkelaars, uitgevoerd door DHV. Eén in opdracht van de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond en Den Bosch, uitgevoerd door EIM.
Uit het Tilburgse onderzoek komt dat de mall nauwelijks negatieve effecten heeft voor de vier Brabantse steden. De effecten op Tilburg zelf zouden acceptabel zijn, terwijl dat effect groter is dan de 10 procent omzetdaling die landelijk als norm geldt.

De vrees dat andere Brabantse steden het initiatief van Tilburg zouden overnemen als die stad afziet van de Mall, is daarmee ongegrond. Dat stellen Breda, Helmond, Den Bosch en Eindhoven op basis van hun onderzoek.
“De conclusie kan niet anders zijn dan dat een dergelijke Mall elders in Noord-Brabant eveneens niet wenselijk is. De opmerking dat Brabant zichzelf tekort zou doen door dit initiatief naar de Randstad te verwijzen is het geven van een verkeerde voorstelling van zaken.”

De vier wijzen op de mogelijkheden die er zijn om binnen de binnenstad te vernieuwen. Zij noemen al voltooide projecten als het Pieter Vreedeplein in Tilburg, Piazza in Eindhoven en de nieuwe projecten GZG-terrein (Den Bosch), Achter de Stallen (Breda) en Centrumplan Helmond.
“Het beoogde aanbod aan winkels in de Tilburgse Mall, aan de rand van de stad, is identiek aan het soort winkels dat de ruggengraat vormt van het winkelbestand in de binnensteden. De Tilburgse Mall tast die ruggengraat in ernstige mate aan”, aldus de verklaring van de gemeenten.