Het NAC-gevoel in 36 varianten

NAC

BREDA - Een voetbalboek. Maar niet over voetballers. Jeroen Baldwin, huisjournalist van NAC, vond dat het er moest komen. Over NAC natuurlijk, over de mensen die onvoorwaardelijk voor hun club gaan, zich ervoor inzetten. Het leverde 36 interviews op, gebundeld in ‘NAC, A way of life’.

Tweeënhalve maand was Baldwin haast dag en nacht bezig met zijn interviews. Hij nam elk gesprek op, en sprak soms drie mensen achter elkaar. “Ik was soms zo gaar als een klontje.”
Baldwin sprak met ondernemers, oud-spelers, supporters. Mensen die met een geelzwart-hart geboren zijn, of mensen die na verloop van tijd besmet zijn geraakt met het NAC-virus. Toch valt het hem nog niet makkelijk om hét NAC-gevoel onder woorden te brengen. “Ik denk dat niemand dat precies kan omschrijven. Dat gevoel is niet in een paar woorden te omschrijven. Het is ook voor elk van de 36 anders.”
Het was voor Baldwin ook de reden om voor deze mensen te kiezen. “Na elk interview dacht ik ‘dit is weer anders’. Soms vertrok ik ook wel aangedaan, omdat je je realiseert wat NAC voor mensen betekent, wat ze hebben meegemaakt en wat het kost om NAC-supporter te zijn. Neem Martijn Schinning. Hij is een echte NAC-supporter. Ze zeggen weleens dat hooligans niet voor het voetbal komen, en voor negen van de tien geldt dat ook vast. Niet voor Martijn. Martijn gaat alleen door het lint als zijn club onrecht aangedaan wordt. Dan doet hij dingen die niet kunnen. Dat zie je op het veld ook wel eens.”
Het brengt het gesprek op de speelwijze van de Bredanaars, iets waar afgelopen seizoen veel over te doen is geweest. “Wat NAC-supporters van hun ploeg willen zien? Ook daar zit veel verschil in. Maar ik denk wel dat elke supporter opwinding wil zien, dat hij opgewonden wil worden door zijn ploeg en dat die opwinding weer overslaat naar het veld. ”
“Ik hoop dat mensen na het lezen van het boek denken ‘ik moet naar NAC toe’ of ‘daar wil ik bij horen.’ NAC geeft zo’n geweldig gevoel, NAC is zo’n passie, die gezelligheid, die liefde voor het voetbal. Ik denk dat mensen buiten Breda verbaasd zullen zijn over hoe NAC wordt beleefd.”

NAC, A Way of life, door Jeroen Baldwin is te koop vanaf de open dag op 24 augustus. Met onder meer interviews met Jacques Visschers, Dimitri Ensing, Annie van Hooijdonk, de familie Gudelj, Jan Hoppen, Guido Weijers.
Van Ierland Uitgeverij