Puntloos bezoek aan kampioenskandidaat

Basketbal

BREDA - Na een eerste makkelijke overwinning op Black Eagles 2 stond Barons voor de zware uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Almonte. Die ploeg bleek een maatje te groot: 56-32.

"De twee weken vrij hadden de ploeg geen goed gedaan", constateerde coach Martin Gommers. "Sommige speelsters waren te gretig om goed te presteren, anderen misten de vanzelfsprekendheid waarmee spelsituaties beoordeeld moeten worden."

Barons begon met een keurige driepunter van Liesbeth van Vuuren en een sterke inside score van Claudia Weterings (2-5). Almonte strafte een paar Bredase foutjes af en kwam daardoor op voorsprong: 9-6. Maar tot 13-12 in de negende minuut bleef Barons keurig bij.

Slordige persoonlijke fouten kostten de Bredasen zes vrije worpen waarvan Almonte er vijf benutte. De 18-12 stand na de eerste periode gaf geen reden tot grote ongerustheid. Maar liefst 14 keer balverlies in het tweede kwart, vaak in een situatie waaruit Almonte direct kon scoren, zorgde ervoor dat Barons tot slechts vier driepuntspogingen en twee gewone schoten kwamen. Allemaal mis. Barons scoorde alleen twee vrije worpen.

Verdedigend waren de Bredase bezoeksters overgegaan naar een zone-verdediging om met name de foutenlast te verminderen. Dat werkte aardig, want de tien tegenpunten van Almonte waren acceptabel, zeker als je ziet dat die in slechts vier minuten tot stand kwamen. Niettemin stond er daardoor bij rust een behoorlijk gat op het scorebord: 28-14.

"Ook dat is in het basketbal geen onoverkomelijk verschil", wist ook Gommers. "De derde periode gaf echter geen herstel te zien." De Bredase verdediging ging nog steeds gepaard met teveel persoonlijke fouten die de scheidsrechters overigens wel makkelijk aan Barons gaven, vond de Bredase coach. Offensief toonde Barons nu wel meer kracht, maar met de press van Almonte in de laatste minuten ging het ongeorganiseerd om. Daardoor kon Almonte het verschil uitbreiden met enkele punten.

Pas in de laatste periode hervond Barons de kwaliteit van de eerste. Die periode verliep gelijkop (12-11). Wederom liet Barons legio kansen liggen om te scoren. De eindstand werd 56-32. "Almonte had duidelijk een hogere handelingssnelheid, was agressiever en effectiever. Daardoor won de Eindhovense ploeg terecht", analyseerde Gommers achteraf. "Maar Barons had het verschil niet zo groot hoeven laten worden. De nieuwe Bredase ploeg had absoluut meer punten kunnen scoren tegen de bepaald niet superieure Eindhovense verdediging. In Breda zullen we in januari zien of de krachtsverhoudingen feitelijk anders liggen."

Scores: Joyce van Rijckevorsel 9, Liesbeth van Vuuren 8, Claudia Weterings 7, Janneke Brouwers 6, Djura Gommers 2.

Almonte ds1-Glaslijn/Barons ds1 56-32 (28-14)

Aanstaande zaterdag speelt Barons om 16.00 uur in de Bredase sporthal De Doelen tegen Kimbria uit Maastricht.