'Burgemeester hanteert problematiek De Berg op dorpse wijze'

Opinie

BREDA - SP-politici Rinus Filius en Peter Ligtvoet zijn het niet eens met manier waarop burgemeester Van der Velden de situatie bij Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden aanpakt. Zij zijn van mening dat de burgemeester onterecht spreekt van incidenten, schrijven zij in dit opiniestuk.

"Wij, opstellers van deze brief, moesten een keuze maken over wat de aanhef in deze brief zou zijn. Hoogedelachtbare of Edelachtbare heer Van der Velden. Een website bood uitsluitsel in deze zaak, maar meteen diende een tweede dilemma zich aan; Gaat het om een burgemeester van een grote stad of een kleine stad. Er moet kennelijk verschil zijn.

Dat Breda groots zou moeten zijn leidt geen twijfel, echter de wijze waarop omgegaan wordt met de problematiek rondom winkelcentrum doet wat "kleinsteeds" dan wel "dorps" aan; "We zullen er Bromsnor en de stratenmaker eens op af sturen!"

Zowel in BN/DeStem als in BredaVandaag, treffen wij sussende woorden aan, typisch burgervaderlijk gedrag. Het volgende citaat uit BredaVandaag: ‘Volgens burgemeester Van der Velden zijn sinds het incident extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Het blijkt dat momenteel de situatie rustig is.’

‘We zitten er kort op en zijn nog steeds extra aan het surveilleren. Er snelheidsremmende voorzieningen en fietsklemmen, maar de vraag is of dit voldoende is. Het is lastig te bepalen of de problemen structureel zijn. Cameratoezicht kan een goed hulpmiddel zijn, maar moet in verhouding staan tot de problemen”, aldus Van der Velden.’ , maakt de omwonenden furieus.

Dergelijke uitlatingen worden door de direct omwonenden als bagatelliserend ervaren en bezijdens de waarheid. Wanneer is structureel, structureel? Moeten er eerst doden of gewonden vallen voordat er videosurveillance kan plaatsvinden? Binnen een tijdsbestek van nog geen half jaar hebben hufters hun auto in respectievelijk, de voorpui van de kapsalon en de bakkerswinkel geparkeerd.

Daarvoor is er brand gesticht in het plaatselijke Albert Heijn- filiaal en last but not least is er sprake van een combinatie; Men heeft een brandende auto in de Pizzeria binnen gezet. dient er eerst nog een serie events van deze orde plaats te vinden, voordat men kan zeggen dat er sprake is van een structureel probleem, zegt u het maar...

Met betrekking tot de uitspraak ‘We zitten er kort op‘ is het onduidelijk waar deze frase voor staat. Omwonenden nemen geen verhoogde surveillancefrequentie waar, dus indien uw uitspraak op waarheid berust kan het niet anders zijn dan dat het hier een "undercover operatie" betreft. Of is dit de zoveelste dooddoener die past in het rijtje: "het heeft onze prioriteit", "het heeft onze aandacht", "wij zullen het bovenaan de agenda plaatsen?".

Kunt u concreet aangeven om welke extra veiligheidsmaatregelen het hier, behoudens de herstructurering van de kasseien en de plaatsing van fietsklemmen gaat. Wij hebben ernstige twijfels over de effectiviteit van dergelijke maatregelen als het om het voorkomen van brandstichting en foutparkeren gaat, maar u vraagt uzelf ook af of dit voldoende is.

Wij kunnen hierin slechts bevestigend zijn. Nee, dat is het niet. En tja.. rust, rust is relatief. Ook al is het weer even geleden dat er sprake was van een brandende kwestie van foutparkeren, er wordt nog steeds volop, vanuit voertuigen, in kleine (post?)pakketjes gehandeld. Wij zijn op de hoogte van het feit dat Breda een logistiek "Europees Hoogtepunt" dient te worden volgens sommigen,maar het gaat ons te ver dat winkelcentrum de Berg het logistieke brandpunt wordt van internationale drugsverdeling.

P.S. Wat ons betreft is een voetbal door de ruit van de buren een incident. Het betreft hier zaken die wij categoriseren als een grove verstoring van de openbare orde. ( En ja.. Wij zijn cynisch..)"

Rinus Filius en Peter Ligtvoet.
Beiden zijn actief lid van de Bredase afdeling van de SP, maar hebben dit artikel op persoonlijke titel geschreven.