'Ik kreeg de schrik van mijn leven'

Nieuws brand

BREDA – De telefoon gaat, zes uur in ochtend, aan de andere kant van de lijn klinkt de stem van zijn moeder. In totale paniek schreeuwt ze over brand en rook, heel veel rook. Mohamed Tahiri stond in een keer recht op naast zijn bed. “Ik kreeg de schrik van mijn leven.”

Rond een uur of zes kreeg Tahiri zijn moeder aan de telefoon die ontredderd sprak over de brand die woedde in de flat waar ze woont. “Ik ben meteen op mijn fiets gesprongen. Toen ik aankwam stond het helemaal vol met taxi’s voor de evacuatie. Mijn ouders zaten toen nog binnen”, vertelt hij hevig geschrokken.

Een aantal bewoners werden door de brandweer langs de achterkant van de flat via de balkons uit hun benarde positie gehaald. De ouders van Tahiri zaten op dat moment in een slaapkamertje achterin de woning.

“Dat is mijn oude slaapkamer. Daar kwam de minste rook naar binnen. Mijn vader en moeder zijn oude mensen en wisten niet wat te doen. Ze verstaan ook geen Nederlands dus begrepen ze ook niet wat er tegen hun gezegd werd. Ik mocht gelukkig naar ze toe en we zijn samen naar beneden gegaan.”

De ouders van Tahiri wonen op de tweede etage vlak boven de ingang van de flat. Precies de plaats waar de brand in alle hevigheid woedde. Het hele voorpoortaal is als sneeuw voor de zon verdwenen. Het gedeelte boven de entree is van boven naar beneden zwartgeblakerd.

“De rook kwam door de roostertjes zo het huis binnen. Mijn vader is geschrokken, maar heeft nergens last van. Mijn moeder is in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden. Ik hoor net dat het niet ernstig is en dat ze zo weer naar huis mag”, laat Tahiri opgelucht weten