VVD: 'College schuift zaken voor zich uit'

Opinie

OPINIE - Het college schuift een groot aantal zaken voor zich uit, betogen Klaas Dijkhoff en Daan Quaars van de VVD. Ze zijn bang dat projecten als de Bavelse Berg, het Dr. Struyckenplan en het gemeentelijke sportcentrum over de gemeenteraadsverkiezingen worden getild. "Het college lijkt een student, bereid om dingen voor zich uit te schuiven."

Door Klaas Dijkhoff en Daan Quaars

'Dat doen we morgen wel, of ……overmorgen, of ……de volgende raadsvergadering, of…… na de begroting, of ……na de verkiezingen.

Het bovenstaande is voor iedereen herkenbaar. Uitstelgedrag, met een duur woord procrastineren. De gewoonte om werk voor je uit te schuiven. Het ergste is: je weet dat je er niet gelukkig van wordt om werk voor je uit te schuiven, maar toch krijg je het niet voor elkaar om je werk nu te doen. Volgens onderzoek uit 2007 van econoom Piers Steel procrastineert 15 tot 20 procent van de volwassenen. Het gaat hier om mensen die weten dat ze bepaalde (vervelende) zaken beter gelijk af kunnen maken, maar dat toch niet doen. Onder studenten stelt zelfs 80 tot 95 procent het werk uit.

Het college in Breda lijkt erg veel op een student. In principe leergierig, soms lui, maar altijd bereid om onderwerpen voor zich uit te schuiven. De afgelopen periode heeft het college tientallen dossiers niet behandeld op het moment dat zij zelf aan heeft gegeven dit te willen doen. Keer op keer worden gemaakte afspraken niet nagekomen. Ambities worden naar beneden bijgesteld.

Een oplossing voor Sportpark de Heikant, de aanleg van de Bavelse Berg, de ontwikkeling van Via Breda, een fietsbrug en bussluis voor Nieuw Wolfslaar, de actualisatie van het sportbeleid, het actieplan economische visie binnenstad zijn enkele markante voorbeelden van procrastineren. Maar ook de bouw van woningen, de ontwikkelingen in Teteringen, het Dr. Struijckenplein, het gemeentelijke sportcentrum en de bouw van de OV terminal passen in dit rijtje.

Het college zit blijkbaar al lang tegen deze klussen aan te hikken. Dat is voor niemand leuk. Voor de wachtende betrokkenen niet, voor het college zelf niet (want door al dat uitstelgedrag ga je je op een gegeven moment slecht voelen) en voor ons Breda al zeker niet.

Inmiddels is de collegeperiode zover gevorderd dat het uitstellen een nieuwe dimensie krijgt. De zaken worden over de verkiezingen getild. Belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen tijd zijn uitgesteld en worden nu doorgeschoven naar de volgende periode. Het college vindt dit blijkbaar de beste manier om van haar slechte gevoel af te komen. Misschien is het dan maar beter dat we dit college niet nog een keer vragen de stad te besturen. Dan zitten ze weer vier jaar met het dilemma tussen aanpakken en uitstellen. Wat de VVD betreft laten we de komende vier jaar zien dat niet iedereen zoveel last heeft van uitstelgedrag. Wij hebben liever de voldoening van zichtbare resultaten voor ons Breda!'

Klaas Dijkhoff is lijsttrekker voor Bredase VVD-fractie. Daan Quaars is VVD-commissielid.