De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Barons maar een kwart heel goed

Basketbal

BREDA - De vrouwen van Barons dachten zaterdag in Kimrbia een gelijkwaardige tegenstander te hebben. Dat bleek ook zo te zijn, ware het niet dat onzorgvuldigheden aan Bredase kant er voor zorgden dat de zege naar de bezoeksters ging: 56-59.

In de eerste periode had Barons moeite de verdediging op orde te kijrgen. Op snelheid doorboorde Kimbria de man-to-man verdediging van de thuisclub te vaak en ook reboundend kon Barons de Maastrichtse ploeg niet aftroeven.

Als de eerste pass aankwam draaide de Bredase aanval aardig. Enkele keren leidde een onzorgvuldige eerste pass tot balverlies, de 15-22-stand na de eerste periode was echter geflatteerd. Halverwege de tweede periode schakelde Barons over op een zone-verdediging om daarmee het inside-gevaar van Kimbria te keren. Dit lukte goed, want in de rest van de wedstrijd scoorde Kimbria aanzienlijk moeizamer. Toch liepen de tegenstanders uit naar 21-33 bij rust.

In het derde kwart ging Barons erop en erover. Na de eerste minuut (23-38) werd het negen minuten lang een schitterende gala-vertoning voor Barons. Met liefst 26-11 ging deze periode naar de herboren gastvrouwen: 47-44 na de derde periode. De centers werden nu keurig aangespeeld en zij rondden doeltreffend af. Ook het afstandsschot viel. Het schotpercentage in deze periode lag op 72 procent (13 uit 18).

Tot aan 51-48 in de laatste periode kon Barons deze marge vasthouden, maar in de slotfase slopen er toch weer dodelijke onnauwkeurigheden in de ploeg. Makkelijke kansen werden niet verzilverd, passfouten leidden tot dure tegenscores of persoonlijke fouten brachten Kimbria weer naar de vrije worplijn. Op die lijn waren de bezoeksters ook effectiever dan Barons: 10 uit 20 voor Kimbria en 4 uit 16 voor Barons. "Kortom, de overwinning had er zeker in gezeten maar Barons maakte teveel eigen fouten om de winst te kunnen opeisen", aldus coach Martin Gommers.

Scores: Claudia Weterings 18, Liesbeth van Vuuren 8, Liedewei Ratgers 7, Leontien Evers 6, Asha Gommers 6, Joyce van Rijckevorsel 6, Maartje Roozeboom 2, Djura Gommers 1.

Glaslijn Barons ds1-Kimbria ds1 54-57 (15-22, 21-33, 47-44)

Aanstaande zaterdag speelt Barons dames senioren 1 wederom thuis in sporthal De Doelen. Om 14.00 uur staat de ploeg dan tegenover EBBC uit Den Bosch.