Proef 'Sirene op uw autoradio' van start in Breda

Politie

BREDA – Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) is in Breda een proef begonnen met het systeem ‘Sirene op uw radio’. Inmiddels zijn twee auto’s van de politie uitgerust met het systeem.

“Omdat auto’s beter geisoleerd zijn en het verkeer steeds drukker, experimenteren hulpdiensten met een nieuwe vorm van waarschuwingssignaal wanneer zwaailicht en sirene aan staan”, legt een woordvoerder van het KLPD uit. “Naast de sirene verschijnt de tekstboodschap !sirene! in het scherm. Weggebruikers kunnen zo tijdig ruimte maken voor de hulpdienst door opzij te gaan.”

De proef moest eigenlijk vorige week al van start gaan. Omdat de apparatuur niet klaar en ingebouwd was, werd besloten er deze week mee te beginnen. Het systeem werkt ook als een automobilist een cd op de autoradio afspeelt. “Zolang de functie verkeersinformatie op de radio maar staat ingeschakeld, werkt het”, zegt de woordvoerder.

Het KLPD vraagt weggebruikers die in aanraking zijn gekomen met het systeem hun bevindingen te melden op de website www.sireneopuwradio.nl. De proef draait verder nog in Rotterdam en Waddinxveen. Eerdere experimenten met het systeem bij de brandweer in Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Groningen waren al succesvol.