Barons strandt met zege in zicht

Basketbal

BREDA - Thuis in de eigen Doelen had Glaslijn Barons zaterdag alle kans een overwinning te pakken in de eerste divisie. Maar met de zege in zicht, bleven de Bredase basketballers met lege handen. Met 58-60 bleek New Stars net te slim.

Barons begon de wedstrijd sterk, mede door acht punten van Niels Damen liep de thuisploeg uit naar 12-6. New Stars haalde met een time-out Barons vervolgens enigszins uit het ritme, maar ditmaal van het Rik van Waes die de Bredase kar trok. Mede dankzij zijn tien punten, eindigde het eerste kwart in 20-17.

Het pijnpunt bleek ook dit keer in het tweede kwart te liggen. Net als de vorige vier wedstrijden lukte het Barons dit keer niet de goede lijn uit de eerste tien minuten door te trekken. Binnen twee minuten werd door New Stars de stand gelijk getrokken, weer twee minuten later was het verschil al vier punten (21-26). Joep Leijsen was met zeven punten de enige speler die wel kon scoren en het verschil op zeven punten hield. (25-32). "Daarna weigeren wij drie minuten het balletje in de ring te gooien", ziet coach Marc van Tetering. "Gelukkig heeft New Stars hier ook problemen mee waardoor de schade beperkt bleef."

Negen punten achterstand bij rust waren voor de Bredase coach aanleiding voor nieuwe afspraken. "We komen meteen sterk uit de start blokken, New Stars is volkomen overrompeld." Dat drukt zich uit in 40-39 voor de thuisploeg na vijf minuten in het derde kwart, dat met 23-5 gewonnen wordt door de Bredase basketballers. Guido La Rose (8 punten) en Tim van Waes (11 punten) waren de twee die in deze periode het meest scoorden.

Met negen punten voorsprong en een goed kwart achter de rug lijkt er weinig mis te kunnen gaan. Het tweede kwart-syndroom slaat echter toe. Vier minuten zonder Bredase scores en het is bijna gelijk: 51-48. Tot één minuut voor tijd behoudt Barons de voorsprong, maar dan gaat het mis als New Stars beter met de vrije worpen omgaat. Met zeventien seconden te gaan krijgt New Stars balbezit, zeven tellen later volgen twee vrije worpen, waarvan er een eengaat: 58-60.

Barons krijgt in deze laatste seconden nog twee keer een schotpoging maar beide gaan mis. "Terugkijkend op de game, dan hebben we twee hele goede kwarten gespeeld waarbij we hebben laten zien dat we kunnen knokken, maar helaas ook twee mindere periodes", weet Van Tetering. "Hieraan gaan we komende twee weken kei hard werken."
21 november speelt Barons tegen de nummer 1, Cangeroes uit Utrecht.

BARONS HEREN 1 – NEW STARS (20-17) 28-37 (51-42) 58-60