De situatie aan de Leursebaan waar vrijdagavond de 16-jarige Rik uit Etten-Leur om het leven kwam. Linksvoor de boom waartegen de auto tot stilstand kwam. foto Wijnand Nijs
De situatie aan de Leursebaan waar vrijdagavond de 16-jarige Rik uit Etten-Leur om het leven kwam. Linksvoor de boom waartegen de auto tot stilstand kwam. foto Wijnand Nijs

Oorzaak ongevallen Leursebaan blijft giswerk (video)

Nieuws

BREDA - Versmalling van de weg, bromfietsers op de rijbaan, te snel rijden, alcohol, onervarenheid of een onduidelijke wegsituatie. Het zijn allemaal factoren die tot ongelukken op de Leursebaan kunnen leiden. Echter geen daarvan steekt er met kop en schouders boven uit. BredaVandaag.nl nam de proef op de som, en stapt in een lesauto voor een ritje over de Leursebaan.

Naar de oorzaken blijft in het dit geval louter en alleen gissen. Tot nu toe kon de politie voorzichtig concluderen dat de 19-jarige Valerie uit Etten-Leur niet harder dan 65 km/u reed op het moment dat ze tegen een boom reed, ter hoogte van de Leursebaan 380. Valerie reed dus waarschijnlijk niet te hard, maar was wel op slag dood.

Ook rijinstructeur Marvin van rijschool Wolf gist naar oorzaken. Hij kan er met zijn verstand niet bij dat de 19-jarige Valerie en de 23-jarige Marvin uit Etten-Leur op de Leursebaan van de weg zijn geraakt en tegen een boom reden. “Zelfs de meest onervaren bestuurder, en ik heb er nogal wat, stuurt op een weg als deze gewoon rechtdoor en volgt de weg. Niemand rijdt zomaar de berm in.”

Terwijl we met de lesauto langs de verschillende plekken met bloemen voor de verongelukten komen, verbaast de instructeur zich steeds meer over het feit dat op de weg in een week tijd drie dodelijke slachtoffers vielen. “Borden, verkeerdrempels: het mag duidelijk zijn dat er een forse waarschuwing wordt afgegeven”, zegt Marvin. Het begint al voor het viaduct, bij transportbedrijf Voesenek waar begint oktober een Willebrorder dodelijk verongelukte. ‘60’, zegt een meer dan zichtbaar bord.

>> Lees verder onder de video

Verderop worden de herhalingen alleen maar duidelijker. Drempels bevestigen nog maar eens dat een snelheid boven de 60 niet wordt aangeraden. “Het is zo maar mogelijk dat ze zijn geschrokken van overstekend wild”, denkt Marvin hardop. Met het naastgelegen Liesbos is dat niet eens zo’n gek idee. “Of verblind door een tegenligger met groot licht”, gaat er dan weer hardop door hem heen.

Op de terugweg wordt ook duidelijk dat de bromfietsers voor automobilisten met haast een ergernis kunnen vormen. Voor ons rijdt er een, heel toevallig, met een snelheid van de toegestane 45 km/u. Terwijl je zestig mag. De Leursebaan laat op een aantal plekken echter niet toe dat je inhaalt. Teveel onoverzichtelijke plekken. “Maar sommige automobilisten trekken zich daar niets van aan”, weet ook Marvin. “Wellicht dat ze voor zo iemand moesten uitwijken die op een onmogelijk ogenblik een scooter inhaalde.’

“Onbegrijpelijk”, vult de instructeur dan aan. “Bromfietsers horen hier eigenlijk op het fietspad, te meer omdat de weg op een aantal plekken optisch versmald is. Het fietspad is breed genoeg fietsers en bromfietsers op te laten rijden.” Bumperkleven, de grootste ergernis van automobilisten, passeert dan ook de revue. “Je opgejaagd voelen kan ook een oorzaak zijn.”

Na een keer of vier op en neer te zijn gereden en een aantal obstakels op de Leursebaan te zijn tegengekomen, vervallen we toch weer in herhaling. Het is en blijft gissen naar de oorzaken. Vragen blijven onbeantwoord.

(Video ism 192 Producties, met dank aan Wolf Autorijschool)