De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Tactisch sterk Barons droogt Pioniers af

Basketbal

BREDA - Het gevaar voor Glaslijn Barons school zaterdag in één speelster bij Grobeco Pioniers. Met een tactische oplossing pakten de Bredase vrouwen deze speelster aan. Met resultaat: barons won met 81-47 en de betreffende speelster scoorde slechts één keer in de eerste helft.

Behalve de twee afwezigen van vorige week ontbrak nu ook center Claudia Weterings wegens werkverplichtingen op het appèl.

Maartje Roozeboom en Asha Gommers namen beurtelings de ondankbare taak op zich om deze beweeglijke speelster geen millimeter ruimte te geven. Dat betekende zware conditionele aanslag. Het werkte perfect in de eerste helft. In de tweede helft verslapte deze verdediging twee keer en zij scoorde dan ook meteen met driepunters. "Het toonde het gelijk van deze tactiek aan, omdat zij bij een minder strakke verdediging beslist haar gebruikelijke hogere aantal punten zou hebben gescoord", stelt coach Martin Gommers.

Nu was het ook voor de overige vier Deurnese speelsters zoeken naar de juiste oplossing en die vonden ze in de eerste helft slechts zelden. Ze produceerden daarin slechts drie veldscores, drie vrije worpen en twee driepunters. Het geldt als een mooi compliment voor de Barons-verdediging.

Van dit succes ging een grote stimulans op de aanval uit. In de eerste zes minuten namen Merel Hoogland en Asha Gommers de complete productie op zich (14-3). In tegenstelling tot sommige andere wedstrijden was de Bredase trein goed op stoom en kwam niet tot stilstand. Via een 19-9 na het eerste kwart begon in het tweede deel vooral de uiteindelijke topscoorster Leontien Evers, goed voor 23 punten, zich met de productie te bemoeien. Van afstand schoot zij de Deurnese defensie compleet lek en maakte in deze tien minuten de helft van haar totale productie. Bij rust stond daardoor een comfortabele 37-15 stand op het elektronisch scorebord in De Doelen.

Wellicht zat de grote voorsprong in de tweede helft iets teveel in de Bredase achterhoofden. Feit is dat Barons verdedigend meer steekjes lieten vallen waardoor Deurne in beide kwarten 16 punten kon scoren. Maar de eigen productie leed er niet onder. Integendeel, in beide kwarten werd de voorsprong uitgebreid of er nu tegen een man-to-man of zone-verdediging moest worden aangevallen.

Tekenend was de adrenaline die in het laatste deel van de wedstrijd nog bij bijvoorbeeld aanvoerster Liesbeth van Vuuren in het bloed zat. Slechts twee punten scoorde ze tot de zevende minuut van het laatste kwart en dat vond ze niet kunnen. In drie minuten pakte ze drie veldscores en een driepunter waardoor een schitterende 81-47 op het wedstrijdformulier verscheen. Het betekende de grootste overwinning van dit seizoen.

Scores Barons: Leontien Evers 23, Asha Gommers 13, Merel Hoogland 12, Joyce van Rijckevorsel 12, Liesbeth van Vuuren 11, Anouk Goverde 4, Liedewei Ratgers 4, Annick Biemans 2.

Glaslijn Barons ds1-Grobeco Pioniers ds1 81-47 (19-9, 37-15, 58-31)