Afbeelding

'Optie evenementenhal blijft open, maar nu even niet'

Economie

BREDA - De raadscommissie heeft zich voltallig uitgesproken over het besluit het project Bavelse Berg stop te zetten. Alle partijen waren het, na het inzien van voorheen geheime stukken, eens dat het 'de enige goede keuze was'.

Alleen Leefbaar Breda had de geheime stukken niet gelezen. "Ik ben bang dat ik over iets uit de school klap dat eigenlijk niet mag", beargumenteerde Leefbaar-voorman Boy Boer. Die opmerking hoefde bij zijn raadslid-collega's niet op veel sympathie te rekenen. "Eerst lezen, dan pas kritiek hebben", klonk het uit de hoek van GroenLinks.

De SP, Leefbaar Breda, D66 en de VVD hadden voor het inzien van de stukken twijfels of de gemeente wel correct had gehandeld. Antwoorden van het college namen die twijfels weg. Voor GroenLinks staat het als een paal boven water dat er van de plannen van marktpartij Grontmij niet veel deugden. "Grontmij presenteerde de plannen als 85 procent af", zegt een altijd alerte fractievoorzitter Selcuk Akinci. "Ik wil niet weten wat de plannen waren geweest als die voor 100 procent af waren geweest."

Bart Vos toonde zich tevreden met het besluit en de antwoorden van het college op de vragen. "Het college heeft voldoende informatie gegeven. Daaruit blijkt dat er vanuit de gemeente zeker geen 'politieke onwil' bestond wat betreft het project Bavelse Berg."

De partijen geven aan de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst (SOK) zo snel mogelijk af te wikkelen. Een aantal partijen vraagt zich echter nog wel af of dit juridische geschillen gaat opleveren. Op acht december worden afspraken gemaakt met marktpartijen MaVer en Grontmij om tot een afwikkeling van die SOK te komen.

De partijen zijn unaniem over de locatie. "De berg blijft een berg", vindt Akinci. "En ook wij hebben geen cent meer over voor een evenementenhal op de Bavelse Berg", deelt SP-fractievoorzitter Frank Vergroesen mee. Andere locaties zien de partijen wel zitten. Alleen nu even niet.

Onder de commissieleden heerst er toch nog onvrede of er een aantal stukken in het project toch niet openbaar moet worden gemaakt om tot meer duidelijkheid te komen. "Ik ga nog eens onderzoeken welke documenten perse geheim moeten blijven en welke er alsnog op transport naar de griffie kunnen en dus openbaar kunnen worden gemaakt."

Ook die duidelijkheid volgt op acht december.