Groep van 25 vrouwen wil uit prostitutie

Politiek prostitutie

BREDA – In Breda zou een groep van ongeveer 25 vrouwen uit de prostitutie willen stappen. Zij hebben dat onafhankelijk van elkaar aangegeven. De gemeenteraad steunt op verzoek van GroenLinks de aanvraag voor een uitstapregeling voor deze groep vrouwen.

Op aandringen van GroenLinks raadslid Sietske Schokker werd het onderwerp woensdag behandeld tijdens de commissievergadering Mens en Maatschappij. Zij zei dat het niet geheel duidelijk is hoeveel Bredase prostituees uiteindelijk van de regeling gebruik willen maken.

Het aantal dat wordt genoemd is gebaseerd op informatie verzameld tijdens reguliere soa-onderzoeken bij de GGD. Dat meldde Arthur van de Avert van het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW). Het IMW is samen met Surplus Welzijn initiatiefnemer achter de subsidieaanvraag.

Omdat de problematiek niet eerder in kaart is gebracht, bracht Schokken de landelijke uitstapregeling uit 2006 onder de aandacht van de lokale politiek, die nu unaniem achter de aanvraag van de regeling staat. Volgens het raadslid is die brede steun van essentieel belang om de subsidie te kunnen binnenhalen.

“De omvang is niet vergelijkbaar met een stad als Amsterdam. Maar uit onderzoek blijkt dat in vergelijkbare steden als Haarlem en Deventer ook de behoefte bestaat onder een aantal prostituees om uit hun wereld te stappen”, aldus Schokker.

De initiatiefnemers voor de subsidieaanvraag, IMW en Surplus Welzijn, geven aan dat de subsidie deels gebruikt kan worden voor onderzoek. De uitstapregeling is door Den Haag vooral in het levengeroepen om de prostituees te steunen bij hun terugkeer in de maatschappij.