Foto: Sanne Stenvert
Foto: Sanne Stenvert

'Breda Jazz Festival is een sprookje'

Cultuur

BREDA – Het Breda Jazz Festival krijgt hoge cijfers en heeft een groot economisch effect voor de gemeente Breda. Dat blijkt uit een belevingsonderzoek van de NHTV Breda dat vrijdag werd gepresenteerd.

Breda wil een kwalitatief goed festival voor bezoekers, sponsoren, muzikanten, omwonenden en de gemeente. Dit was de aanleiding voor het onderzoek van de NHTV bij het Jazz Festival in 2009. Het festival heeft een economisch effect van 13,9 miljoen euro, waarvan er 13,1 miljoen is weggelegd voor de gemeente Breda. Bezoekers geven het festival een 8, ondernemers en omwonenden beoordelen het evenement met een 7,8.

De NHTV ondervroeg in 2009 bezoekers over hun besteding tijdens het festival. Hierbij werd gekeken naar uitgaven in de horeca, overnachtingen, reiskosten en de aanschaf van merchandise. Ook vindt ruim 80% van de ondervraagden dat het Jazz Festival het imago van Breda verbetert. Een kleiner deel, 30% van de ondervraagden, heeft last van de drukte en het geluid.

Het onderzoek werd vrijdagmiddag aangeboden aan wethouder Janus Oomen. Evenementen behoren sinds een week tot de portefeuille van de wethouder, die deze taak overnam van Andre Adank. De wethouder stak zijn blijdschap over het rapport niet onder stoelen of banken.

“Sprookjes bestaan niet, maar dit komt zeker in de buurt!” De wethouder vindt het festival een topevenement dat aansluit bij ‘Breda Beste Binnenstad’. De informatie uit het rapport kan de gemeente goed gebruiken. “Deze goede resultaten moeten leiden tot meer aandacht in het evenementenbeleid van de gemeente”, aldus Oomen.

In 2010 viert het Breda Jazz Festival zijn veertigste editie. Jaarlijks komen er zo’n 250.000 bezoekers af op dit evenement.