Harde, geheimzinnige knal boven West-Brabant

Nieuws

BREDA - Een geheimzinnige knal die ruiten deed trillen, klonk dinsdagmiddag rond 15:15 uur boven West-Brabant. Een defensievoorlichter in Gilze-Rijen hoorde de knal ook, maar kon nog niet bevestigen of het om een F16 ging die door de geluidsbarrière vloog.

De knal is in ieder geval gehoord in Roosendaal, Nispen, Klundert, Breda en Gilze Rijen. “Enorme knal gehoord hier in Nispen, schijnbaar ook in Roosendaal, Breda en Klundert gehoord”, twittert Flashback007. “Flinke knal/gerommel hier”, zegt Nino Sonneveld op Twitter. “Volgens mij geen vuurwerk. Zal er wat op het industrieterrein Moerdijk zijn?”

Roosendaal24 heeft de knal in ieder geval ook gehoord. “Wellicht heeft het iets met de sloop van de CSM te maken”, denkt Tikkel. “Ook aan de Konijnenberg in Breda deed deze knal de ruiten trillen... vliegtuig waarschijnlijk”, gokt RogierAarts.

Hoewel een straaljager alleen nog boven zee door een geluidsbarrière mag gaan, kan het gebeuren dat tijdens een QRA (Quick Response Alarm) het nog wel gebeurt”, legt de voorlichter van vliegbasis Gilze-Rijen. “Hier hebben wij echter alleen nog maar helikopters, dus ze moeten of van Volkel of Leeuwarden zijn afgekomen.”

Tijdens een QRA moet een straaljager snel opstijgen om een vliegtuig te onderscheppen dat zich al een tijd niet meer heeft geïdentificeerd. “Tijdens zo’n operatie mag het en kan het dus ook wel eens voorkomen”, zegt de woordvoerder.