Het laatste ijsje van Toetie Froetie

Nieuws

BREDA – Het herfstzonnetje komt af en toe voorzichtig door. Koud is het niet. Warm ook niet. Bij Toetie Froetie op de Grote Markt hingen de bezoekers daarom ook niet met de benen buiten. Al was het de laatste keer dat de ijssalon het ambachtelijk gemaakt ijs serveerde.

De huidige eigenaars van de ijssalon besloten er onlangs mee te stoppen. De regels beu, toe aan wat anders. En dat terwijl Toetie Froetie eerder dit jaar haar 25-jarig bestaan vierde. Daar zal het ook bij blijven. "In verschillende media is er wat teveel de nadruk gelegd op de gemeentelijke bureaucratie", aldus eigenaresse Claudia Gori. "Natuurlijk is het vervelend als er getouwtrek ontstaat over iets simpels als een grote ijsco voor de deur, maar dat wil niet zeggen dat dat doorslaggevend is om te stoppen."

Nee, ondanks dat dit de laatste mogelijkheid was om te proeven van het geheime recept, en het herfstvakantie is, was het in de middag niet veel drukker dan anders. De klanten die kwamen, grepen wel hun kans. "Dit is mijn laatste ijsje van hier, een lekkere combinatie van chocola en straciatella. Heerlijk, maar 't heeft toch ook een bittere bijsmaak zo." Veel ouders die vroeger zelf op een ijsje getrakteerd werden, hadden hun kinderen nog graag op eenzelfde manier verwend, zo valt her en der op te maken. Misschien, dat dat toch nog kan. De naam en de recepten zijn nog te koop.