Afbeelding

College: Aantijgingen jegens Lips en Oomen niet terecht

Politiek

BREDA – Burgemeester en wethouders van Breda nemen ‘met nadruk afstand’ van de beschuldigingen vanuit de stichting Valkenierslaan naar wethouder Janus Oomen en CDA-fractievoorzitter André Lips.

De stichting Valkenierslaan trekt de onafhankelijke posities van onder andere Lips en Oomen en hun relaties met NAC en projectontwikkelaar Heja in twijfel. De stichting vraagt zich of het verstrekken van bouwvergunningen voor het project Stack in de IJpelaar, door Heja ontwikkeld, onafhankelijk is gebeurd.

In een brief stelde de stichting dat Lips, ook voorzitter van de NAC Business Club, de mogelijkheid om bouwprojecten te beïnvloeden terwijl ‘hij bestuurlijk in een afhankelijkheidspositie zit in relatie tot NAC en Heja.’ “De stichting maakt zich zorgen over de objectiviteit in de besluitvorming rond Stack”, schrijft stichtingvoorzitter Gijs Paauwe in een brief op 29 november.

Het project Stack voorziet in groot wooncomplex met 56 woningen en 10 stadsvilla’s op de hoek van de Valkenierslaan en de Loevestijnstraat in de wijk IJpelaar. Heja is de projectontwikkelaar.

André Lips, fractievoorzitter van het CDA en bestuursvoorzitter bij NAC Breda, is woedend over de aantijgingen vanuit de stichting Valkenierslaan. “Deze aantijgingen zijn de grootste onzin, van de bovenste plank.” Volgens de fractievoorzitter heeft hij zich, als het om projecten met de gemeente en NAC ging, zich altijd afgezonderd.

“Als het CDA een beslissing moest nemen over iets dat met NAC te maken had, liep ik altijd de deur. Ik heb me altijd neutraal opgesteld.” Lips verwacht vanuit het college een pittige reactie richting de wijkraad. “Ik maak me daar al enige tijd zorgen om. Iedereen roept ‘We moeten bouwen voor onze kinderen en kleinkinderen’. Maar het mag dan nooit in hun eigen achtertuin.”

Ook het college neemt nu afstand van de aantijgingen. Op vier september stuurde Paauwe al een brief met gelijke inhoud aan de brief van 29 november. Ook nam het college de aantijgingen van de stichting niet over. Omdat er nog bezwaren lopen tegen de bouw van Stack, deelt het college mee dat de ‘een dezer dager’ een advies uitbrengt.