Afbeelding

Dr. Struyckenplein in 2011 op de schop

Economie

BREDA – Het Dr. Struyckenplein in de Heuvel gaat eindelijk op de schop. De start van de herinrichting begint medio 2011. Eind 2014 moeten de werkzaamheden aan het plein zijn voltooid.

Dat maakten de gemeente, woningstichting WonenBreburg, en architecten JMW en MIX woensdagmiddag bekend. WonenBreburg en de gemeente Breda steken respectievelijk 2,8 miljoen en 1,9 miljoen euro in het project.

“Trots en blij zijn we met dat dit project nu eindelijk ook doorgaat”, vertelt een opgetogen wethouder Marja Heerkens. “We hebben een mooi cadeau voor de Heuvel.” Dat het cadeau van de gemeente veel later komt dan gepland, wordt niet genoemd. Wat telt is dat er in 2011 daadwerkelijk gaat gebeuren.

Voor de huidige bewoners en winkeliers gaat WonenBreburg op zoek naar tijdelijk onderdak. “Dat is er al wel”, zegt directeur van WonenBreburg Ton Streppel. “Met de bewoners zijn al eerder afspraken gemaakt. En we bieden ze natuurlijk aan om straks in het gebied terug te komen.”

Het nieuwe ‘hart van de Heuvel’ bestaat straks uit een groot plein met winkels, twee supermarkten, maatschappelijke voorzieningen en ongeveer 200 woningen. Een grote woontoren vormt een soort middelpunt van het plein.

Aan weerszijden van de toren komen twee complexen met huurwoningen en daaronder ruimte voor winkels. De woontoren in het midden bestaat alleen uit koopwoningen. Albert Heijn heeft de eerste keuze voor de supermarkt, Jumbo als tweede. “Maar als we er niet uitkomen, zijn er altijd genoeg andere geïnteresseerden”, zegt Streppel.

De weg die het plein doorkruist blijft bestaan. Wel wordt de weg meer in het plein geïntegreerd en veranderd van een 50- naar een een 30-kilometerzone. Zo moeten automobilisten meer de indruk krijgen dat ze ook daadwerkelijk een plein oprijden en dus de snelheid aanpassen.

De bibliotheek blijft in ieder geval tot 2013 in De Vlieren aan de Dr. Struyckenstraat. “Door de aanbesteding kan de bieb geen onderdeel vormen van de nieuwe overeenkomst”, zegt Heerkens. “Dat wil niet zeggen dat de bieb er helemaal niet komt. Alleen voorlopig niet, omdat dat niet mag”, voegt ze er aan toe.

Volgens de partijen is er voldoende parkeergelegenheid voor de bewoners en de bezoekers van de detailhandel. “Het plan voorziet in onder- en bovengrondse parkeerruimte volgens de stedelijke norm van 1,2 plek per woning”, stellen de partijen.

Volgens de gemeente en WonenBreburg wordt het een prachtig gebied. “Bijzonder ook omdat we juist in deze economisch onzekere tijden tot goede afspraken zijn gekomen”, besluit de wethouder.

Grotere kaart weergeven