De Jongh niet alleen maar de lachende vent achter de bar

Cultuur

BREDA - Zijn café de Beyerd is uitgeroepen tot Café van het Jaar 2010, hij is Horeca Held van november, en staat 13 januari in de finale van Horecaheld 2010. Wat is het geheim van Piet de Jongh (71)?

“Ik heb het café van mijn schoonouders overgenomen, en wilde toen een andere dimensie geven aan de kroeg. Er moesten meer jongere mensen komen werken, dat zorgt voor een betere toekomst. Ik vertoef graag in mijn eigen bedrijf, maar ik wil niet alleen maar de lachende vent achter de bar zijn. Er moest iets toegevoegd worden aan de Beyerd. Daarom ben ik kaartoernooien en debatten gaan organiseren.”

De titel Horecaheld van de maand november doet de Jongh goed. “Ik vind het geweldig. Het is een beloning voor mijn actieve werk in de horeca. Ik ben ook betrokken geweest bij het opzetten van een opleiding voor horecaondernemers. Daarnaast ben ik ook een van de eersten in Nederland met veel verschillende soorten bier in mijn café. Ik vind het ook belangrijk om veel leerlingen te hebben in de Beyerd, in de keuken, maar ook achter de bar.

Eigenlijk heeft hij nu alles bereikt wat hij ooit wilde. “De cirkel is rond. Ik wilde altijd mijn eigen brouwerij, en die heb ik nu ook. Ik doe wat ik altijd graag wilde doen, dat is het belangrijkst.”

De Jongh is voorgedragen voor Horecaheld door Karel de Vos, een collega uit de horecawereld. 30 november kreeg hij te horen dat hij de titel ‘Horecaheld’ kreeg. Samen met de Horecahelden uit oktober en december staat de eigenaar van de Beyerd 13 januari in de Amsterdam Rai voor de finale. “We moeten het daar met z’n drieën uitvechten, en natuurlijk hoop ik dat ik win.”