De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef
De dames van Barons speelden zaterdag 31 oktober thuis in De Doelen tegen Kimbria. foto Guido van der Kroef

Basketbalsters laten zien waar ze staan

Basketbal

BREDA - Dit was de wedstrijd die moest uitwijzen waar Barons voorlopig staat. Is het in deze hoofdklasse een subtopper of de beste van het ‘tweede rijtje’? Na de wedstrijd tegen het hoog geklasseerde Attacus is het antwoord duidelijk: een subtopper. Attacus werd met 64-56 verslagen.

Barons heeft deze partij als team gewonnen. De ene speelster schoot goed, de ander verdedigde als een leeuw, een derde concentreerde zich sterk en iedereen die wat minder aan spelen toekwam leefde op de bank fanatiek en luidkeels mee. Daarvan ging weer een stimulerende werking naar de vijf op het veld uit.

De basis voor deze knappe overwinning zit in de trainingen. Het waren juist de ‘dode momenten’ waarop Barons veel rendement haalde uit ingestudeerde acties. Dat was zowel aanvallend als verdedigend goed te zien. In de eerste minuten was het rendement praktisch honderd procent. In vier minuten tijd werd het 10-0. Daarna zakte Barons verdedigend een beetje terug. Vooral de drive van Attacus werd matig verdedigd. Daardoor viel de 20-15 voorsprong na de eerste periode een beetje tegen. Attacus vocht zich in het tweede bedrijf nog verder terug. Barons probeerde de drive nu met een zone-verdediging af te stoppen maar dat werkte ook onvoldoende. Bovendien viel de eigen productie bijna stil waardoor Attacus bij rust langszij kwam: (27-27).

In de tweede helft kwam Barons zelfs op een echte achterstand: 30-36 na vier minuten. Enkele omzettingen in het team brachten de ‘schwung’ weer terug. In echt de allerlaatste tiende van een seconde van deze periode nam de thuisclub, aangemoedigd door een al even enthousiast publiek, zelfs de leiding terug in handen: 42-40. Het best draaiende vijftal was nu gevonden en coach Martin Gommers wisselde alleen nog op de forwardpositie. Toch kwam Barons ook in deze laatste periode moeilijk los van Attacus. Toen het verschil op zes punten stond (50-44) kwamen de bezoeksters nog eenmaal gevaarlijk in de buurt (54-50), maar drie sterke slotminuten met twaalf punten leverde Barons de zege op. Tekenend was het spel van Leontien Evers in deze laatste drie minuten. Koud in het veld produceerde ze eerst een gewaagde maar spatzuivere driepunter (57-50), waarna ze vanaf 60-56 ook voor de laatste vier punten zorgde. In een team waarin de scores keurig verdeeld waren, werd ze er zelfs nog officieel topscoorster mee. Maar vooral de knappe overwinning was reden voor feest in het Bredase kamp..

Scores: Leontien Evers 11, Claudia Weterings 10. Asha Gommers 9, Liesbeth van Vuuren 9, Joyce van Rijckevorsel 8, Merel Hoogland 7, Liedewei Ratgers 6, Janneke Brouwers 4.

Glaslijn Barons ds1-Attacus ds1 64-56 (20-15, 27-27, 42-40)