Afbeelding

Lips staat voor moeilijke keuze

Opinie

ANALYSE - NAC-bestuurslid en CDA-lijsttrekker André Lips voelt zich in het nauw gedreven. Van verschillende kanten wordt hij beschuldigd van belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

Hij beraadt zich op zijn bestuursfunctie binnen de voetbalclub NAC. “Maar ik laat me zeker niet vertellen wat ik moet doen.”

Beschuldigingen en insinuaties aan het adres van Lips zijn er genoeg de laatste weken. Gijs Paauwe, voorzitter van de Stichting Valkenierslaan stuurde vorige maand een brief aan de gemeenteraad. Hij schreef dat de bouw van het Heja-bouwproject Stack met onmiddellijke ingang moet worden stilgelegd. Het project zou volgens Paauwe na een lange periode van belangenverstrengeling tot stand zijn gekomen.

De advocate van de recent ontslagen NAC-stadionbeheerder Ton van Eenennaam beschuldigde Lips er van dat hij mensen met een taakstraf klusjes bij hem thuis zou hebben gedaan. Johanna Tolenaars-van Groesen stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 op de lijst van het CDA. Daar is ze inmiddels af. Ze vindt dat haar partij te veel bezig is met het bedrijven van machtspolitiek en de daarbij horende spelletjes.

Ook kandidaat-raadslid Patrick van Lunteren van de SP doet een duit in het zakje. Hij verwijst naar uitspraken van oud-wethouder André Adank. “Zo wordt Breda dus bestuurd: vanuit de skyboxen van NAC”, schrijft hij op de site van Bredase SP-fractie.

De beschuldigingen lijken geuit vanuit het principe ‘waar rook is, is vuur’. Op basis daarvan heeft Lips de schijn tegen. Concrete bewijzen zijn er niet. Reden voor de politicus om vast te houden aan zijn eigen lijn.

Het is zuur voor Lips dat er aan zijn integriteit getwijfeld wordt op basis van de ‘rook’. Toch had hij dat zelf kunnen voorkomen, door de bestuursfunctie bij NAC niet te combineren met zijn raadslidmaatschap. Hij had zelf elke schijn van belangenverstrengeling kunnen voorkomen.

De oplossing om uit de misère te komen ligt daarom nu ook bij hemzelf en het CDA. Lips moet, om zijn integriteit te onderstrepen, opstappen bij NAC en zich storten op het lijsttrekkerschap van de christen-democraten. Daarbij moet hij helder communiceren en zorgen dat er geen enkele reden meer komt om te twijfelen aan zijn positie en bedoelingen.

Redden wat er te redden valt, juist in deze tijd zo vlak voor de verkiezingen. Dat hij een NAC-supporter in hart en nieren is, zal hij even links moeten laten liggen.

Daar zit de valkuil voor Lips. Lips laat zich door de media niet vertellen wat hij moet doen, zo stelt hij. En dus beraadt de CDA-lijsttrekker zich momenteel nog op zijn functie van bestuurslid binnen NAC. Daarmee blijft hij in een kwetsbare positie en kan hij het CDA wel eens in een zware verkiezingsstrijd storten.