Afbeelding

Grootste Kerstkaart van Nederland ondergesneeuwd

Nieuws

CENTRUM – De grootste kerstkaart van Nederland staat deze donderdagmiddag op de Grote Markt. Klaar voor de Bredanaars die een kerstboodschap willen achterlaten voor uitgezonden Nederlandse militairen. De sneeuw blijkt echter een spelbreker.

Het ziet er prachtig uit, de kaart van drie bij vijf meter staat naast de kerstboom op de Grote Markt. Versierd met lichtjes en dennentakken, op een besneeuwde ondergrond, en omringd door sneeuwvlokjes, lijkt dit de kerstkaart der kerstkaarten.

Bij nadere inspectie blijkt echter dat de idyllische sneeuwvlokjes roet in het eten gooien. Een paar mensen proberen iets op te schrijven, maar doordat de kaart nat is van de sneeuw, zijn de kerstgroeten onleesbaar. “We hebben al geprobeerd een afdak te maken, maar dat is niet gelukt”, vertelt de voorlichter. “Erg jammer, we hopen dat er straks nog iets te lezen is.”

Een vrouw komt, voorzichtig schuifelend over de gladde sneeuw, naar de voorlichter van het ministerie van Defensie. Ze geeft hem een envelop: “Wilt u deze bij de kaart doen? Dan kunnen onze jongens het tenminste lezen.”

De Grootste Kerstkaart doet verschillende plaatsen in Nederland aan, zodat zo veel mogelijk mensen een boodschap achter kunnen laten. Maar op de Grote Markt lijkt niet iedereen de kaart op te merken. “Toen we op de Dam in Amsterdam stonden, stond er een enorme rij”, vertelt de voorlichter. “Het zal toch aan het weer liggen.” Het eindpunt van de kerstkaart ligt in Rotterdam, waar hij zaterdag zal staan.

Onder andere minister Van Middelkoop, Jan Smit, Nick en Simon en familieleden hebben al een kerstgroet op de kaart achtergelaten. Op 24 december wordt de Grootste Kerstkaart overhandigd aan de uitgezonden militairen in Kamp Holland in Uruzgan.

De tour met de Grootste Kerstkaart is een onderdeel van de campagne ‘Dat is de verantwoordelijkheid van Defensie’. Met advertenties en activiteiten wil Defensie laten zien dat het een goede werkgever is die veel aandacht besteedt aan het thuisfront.