Silo’s CSM herkenbaar, maar niet onvervangbaar

Nieuws

BREDA – CSM heeft een sloopvergunning aangevraagd voor de twee silo’s van de suikerfabriek. De gemeenteraadsfractie D66 in Breda wil graag dat ze behouden blijven omdat ze kenmerkend zijn voor de handel en nijverheid in de 20e eeuw. Ook zijn ze herkenbaar voor Breda, zegt de fractie. Wat denken deskundigen en andere Bredanaars daarvan?

Mevrouw Mosies, inwoonster van Breda, heeft er geen bezwaar tegen als ze plat zouden gaan:
“Ja ach, als ze weg zijn komt er weer grond voor in de plaats. Dat zou een voordeel kunnen zijn. Van mij hoeven de silo’s niet weg hoor. Ik woon al 51 jaar achter en de suikerfabriek hoort erbij. Toen de fabriek nog werkte, had je de geur van de suikerbieten. Sommige mensen vonden het stinken, maar ik dacht; de suikerfabriek is weer aan het werk!”

Frans Maas Landschapsarchitect ziet wel wat in het omtoveren van een van de silo’s tot een kantoorpand.
“Ik zou de grootste silo willen behouden, diegene die op de hoek staat. Die staat zo mooi langs de Mark. Daarnaast is ‘ie zo groot, daar kun je absoluut iets mee doen. Het zou mooi zijn als het gebouw een andere functie zou krijgen. In Amsterdam hebben ze van een overbodige gebouw een theater gemaakt. In Breda zal dat moeilijk worden met het Chassé zo in de buurt, maar iets anders moet toch kunnen? Eventueel wat kantoren erin, zoals ze in Breda met de watertoren ook hebben gedaan. En net als in Halfweg, daar hebben ze ook kantoren gemaakt in een oude suikerfabriek. Dan maak je er wat ramen in, dat zou erg mooi staan!”

Eloi Koreman, bouwkunstenaar, vindt de betonnen bouwwerken niet de mooiste die er in Breda staan. Toch is hij er nog niet over uit.
“Nou, ik heb niets met die silo’s. Ik vind het nare dingen. Het past ook totaal niet in de skyline van Breda. Maar goed, als je ze afbreekt, wat komt er dan voor in de plaats? Het zicht op de grote kerk is zo prachtig, eigenlijk alles wat er rondom staat dat lelijk is moet weg. Oh, en nu we het toch over lelijke gebouwen hebben, de flats van de KMA vind ik mogelijk nog erger. Ik ga met D66 mee dat in het kader van industrieel erfgoed de silo’s een herkenbaar punt zijn voor Breda. Twintig jaar geleden was er het idee om daar beelden op te projecteren, zoals suikerpotten, dat was wel een geinig idee. Als er iemand met een goed plan voor de silo’s komt, dan wil ik niet zeggen dat ik er tegen ben. Je kunt er natuurlijk wel wat mee. Ik ben er nog niet uit, het kan bij mij eigenlijk alle kanten op!”

Meneer en mevrouw Karmidi, inwoners van Breda, zijn het eigenlijk eens met D66.
“Wij wonen in de Belcrum, we zijn er dus wel aan gewend. Het zou mooier zijn als de achterkant, waar de lelijke kantoren staan, plat wordt gegooid. De silo’s kunnen wel blijven, het is zonde om ze af te breken. Het is toch een herkenningspunt van Breda. In Zwolle hebben ze van een oude watertoren een hotel gemaakt. Dat zouden ze hier ook kunnen doen.”